Det är dyrt att ha husdjur idag, därför är det viktigt att välja rätt hundförsäkring.

 5 tips för att välja rätt hundförsäkring

För att undvika dyra överraskningar hos veterinären kan en bra hundförsäkring vara till nytta. Här är fem tips från försäkringsexperten Åsa Hauer på Zmarta att tänka på innan du skaffar en.

Att gå till veterinären kan bli en kostsam historia. För att slippa obehagliga överraskningar kan det vara en fördel att ordna rätt hundförsäkring. Åsa Hauer är försäkringsexpert på jämförelsetjänsten Zmarta och ger här fem tips på saker du ska tänka på innan du ska teckna hundförsäkring.

Fler djurägare efterfrågar avbetalningsplan för veterinärbesök

Enligt branschorganisationen Svensk Djursjukvårds senaste rapport omsatte företagen i djursjukvården 4,3 miljarder kronor under 2022. Majoriteten av företagarna (97%) ser också positivt på framtiden. Enligt rapporten fortsätter antalet djurägare att öka men det gör även frågorna om pris. Samtidigt efterfrågar allt fler djurägare en avbetalningsplan för kostnader kopplat till djursjukvård.

– Det är dyrt att ha husdjur idag. Därför är det otroligt viktigt att jämföra hundförsäkringar och se till så att du tecknar en som passar ditt husdjurs behov. Anpassa försäkringen efter din ekonomi och försök också att ta höjd för eventuella oväntade kostnader som kan uppkomma, säger Åsa Hauer i ett pressmeddelande.

Hundförsäkring - 5 tips för att hitta rätt

Välj rätt hundförsäkring från början

I de allra flesta fall lönar det sig att byta försäkringsbolag ofta, men djurförsäkringar är ett undantag. Om en skada eller sjukdom kan ledas tillbaka i tiden till en period när djuret var försäkrat i ett annat bolag – kan ersättningen utebli helt. Om du ska byta, se till så att det råder ”fri flytträtt” och att noga läsa igenom vilka kriterier som gäller.

Jämför hundförsäkringar

Även om antalet försäkringsbolag som erbjuder djurförsäkringar är relativt få, finns det en rad olika försäkringar att välja bland. Se till att jämföra innehållet och teckna en som passar behoven för ditt husdjur. Börja med att göra en checklista över vilka delar som du vill att försäkringen ska innehålla innan du börjar jämföra priser.

Välj rätt självrisk för din hundförsäkring

De flesta hundförsäkringar består av en fast (kronor) och en rörlig självrisk (procent). Den fasta brukar ligga på upp till 5 000 kronor. Den rörliga ligger i sin tur på cirka 15-25 procent av den totala veterinärkostnaden. Ju lägre nivå på självrisken, desto lägre blir den totala kostnaden om olyckan är framme. Däremot måste du betala en högre försäkringspremie under den övriga tiden.

Välj ersättningsnivå för veterinärkostnader

Veterinärvårdsbelopp, eller försäkringsbelopp som det också kallas, bestämmer hur mycket du maximalt kan få i ersättning för ditt veterinärbesök under ett år. Du kan oftast välja mellan flera olika prisnivåer. Tänk på att ett högre veterinärvårdsbelopp även inkludera andra delar i försäkringen som täcker exempelvis cellgiftsbehandling.

Tilläggsförsäkringar för din hund

Det finns en rad tilläggsförsäkringar för husdjur. En av de vanligaste är livförsäkring som ersätter ägaren om djuret skulle dö eller måste avlivas och tandvårdsförsäkring. I många fall ingår flera tilläggsförsäkringar i grundskyddet. Var särskilt uppmärksam på om försäkringen ersätter för exempelvis mediciner, magnetröntgen och ifall det finns rasspecifika reservationer. På Konsumenternas kan du se vilka tilläggsförsäkringar som ingår i respektive djurförsäkring.

Källa: Zmarta