200-analys för två nya hundraser
Cane corso och fransk bulldogg är de senaste hundraserna att få en 200-analys, en detaljerad sammanställning av resultaten från Beteende- och personlighetsbeskrivning hund, BPH.
En 200-analys tas fram när fler än 200 individer av en specifik ras har genomfört BPH. I den finner du en mer utförlig redovisning av resultaten än vad som återfinns på SKK Avelsdata.
200-analysen är ett initiativ av Kommittén för hundars mentalitet, KHM. Förhoppningen är att analyserna ska hjälpa uppfödare, ras- och specialklubbar i sitt avelsarbete. Men de kan även vara intressanta för andra att ta del av då de ger en bild av rasens mentalitet i nuläget.
Nu finns 200-analyser för följande hundraser:
- american staffordshire terrier
- cane corso
- dansk-svensk gårdshund
- flatcoated retriever
- fransk bulldogg
- golden retriever
- labrador retriever
- lagotto romagnolo
- nova scotia duck tolling retriever
- perro de agua espanol
- rhodesian ridgeback
- shetland sheepdog
- staffordshire bullterrier
Vad är BPH?
Vill du veta mer om din hunds mentalitet? Svenska Kennelklubbens mentalbeskrivning BPH är utformad för att passa alla hundar. Tanken är att analysen ska hjälpa dig som hundägare att lära känna din hund lite bättre och även vara värdefull i avelsarbetet för uppfödare, ras- och specialklubbar.
Alla hundar och hundraser är inte likadana. Vilken personlighet har din hund? Är den lekfull, trygg, energisk, glad i människor? Det kan BPH ge dig svaren på!
Beskrivningen tar omkring 45 minuter och innehåller åtta olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar.
Alla hundar är välkomna!
BPH är anpassat för alla hundar, oavsett ras. Även oregistrerade hundar kan delta. För alla hundar gäller att de måste vara id-märkta, vaccinerade och ha fyllt 1 år, men det finns ingen övre åldersgräns. Ägaren eller föraren måste vara medlem i en länsklubb eller i en specialklubb/rasklubb.
Vill du veta mer om BPH så finns mer information på Svenska kennelklubbens webb, skk.se.
Källa: SKK, Svenska Kennelklubben