Thai ridgeback dog
Thai ridgeback dog är en ras från Thailand och rätt ovanlig i Sverige - men den finns! Kanske har du mött en sådan någon gång?

10 ovanliga hundraser i Sverige - som du kanske inte hört talas om

Medan labrador och schäfer är hundraser som gemene man känner till, finns det också en del hundraser som är rätt ovanliga. Vi har gjort en lista på 10 hundraser som du kanske inte hört om tidigare, men som ändå finns i Sverige.

Vi har efterlyst ovanliga hundraser hos er läsare och det är alltid roligt när ni skriver in och tipsar om hundraser som kanske gemene man inte har stenkoll på!

Har vi missat din ovanliga hundras? Skriv in till oss på red@harligahund.se 

10 ovanliga hundraser som du kanske inte hört talas om tidigare:

english toy terrier
Är det en dvärgpinscher? Nej, en English toy terrier!
 1. English Toy Terrier
  Många English Toy Terrier-ägare vittnar om att deras hundar ofta blir förväxlade med andra, vanligare raser som exempelvis dvärgpinscher. I Sverige finns det idag enbart 140 registrerade “Ettar”. 
 2. American Foxhund
  Den amerikanska foxhounden är en mycket ovanlig hundras i Sverige. Med enbart 118 registrerade hundar så tillhör denna hundras en av landets mest ovanliga hundraser. 
 3. Azawakh
  Listans ovanligaste hundras är Azawkhen – en vinthund som det bara finns 23 registrerade av i Sverige. 
 4. Japanese Chin
  Den här lilla sällskapshunden kanske inte tillhör de ovanligaste på listan. Men med 624 registrerade hundar så anser vi att de helt klart tillhör en ovanlig hundras! 
 5. Långhårig Weimaraner
  Den korthåriga weimaranern är nog lite mer välkänd (även fast den inte heller tillhör en av de mest vanliga hundraserna i Sverige) - men visste ni att det även finns en långhårig variant? Av den här majestätiska fågelhunden finns enbart 103 registrerade individer i dagsläget! 
 6. Curly Coated Retriever
  Det finns många kända retrievers, varav både labrador- och golden retriever är med på top 10-listan av populäraste hundraser i Sverige. Men det finns ju även mindre kända retrievers. Exempelvis Curly Coated Retriever, med enbart 348 registrerade!
 7. Mudi
  Av den här fina vallhunden finner vi 231 stycken i landet! 
 8. Thai Ridgeback Dog
  Den här gamla och majestätiska hundrasen finns det bara 58 stycken av. 
 9. Shar-pei
  Med sitt karaktäristiska utseende är den här rynkiga hundrasen svår att missa om man ser en ute på byn! Med 761 registrerade hundar tycker vi helt klart att den kvalar in som en ovanlig hundras! 
 10. Skotsk terrier 
  Känd från disneyfilmen Lady & Lufsen – men inte lika känd i verkligheten. Med enbart 471 hundar i Sverige så hör det till ovanligheterna att man ser en! 

Alla siffror är från tagna från jordbruksverkets hundregister, 2023.