Älskade chihuahua: stor kärlek i en liten form. Vi har samlat 10 fakta om den minsta rasen!

10 fakta om världens minsta hundras: chihuahua

Den minsta och väldigt populära hundrasen - chihuahua. Alla har vi träffat en. Men hur mycket vet vi om de och deras ursprung? Vi har samlat 10 fakta om rasen.

Chihuahua är på topplistan av de populäraste hundraserna i Sverige. Vad känner du till om deras egenskaper och ursprung? 

10 fakta om chihuahua:

    • En uråldrig historia: Chihuahua härstammar från Mexico, men det finns även historiska spår av rasen i Egypten, där de hittats chihuahualiknande hundar avbildade i fornlänningar redan 1500 år f Kr. 
    • Världens minsta hundras: Chihuahua är känd som världens minsta hundras och väger vanligtvis mellan 1 och 3 kg.
    • Topp 3 populärast i Sverige: Rasen är bland de vanligaste raserna i Sverige, med 31275 registrerade chihuahuor i Sverige, enligt Jordbruksverket register. Vilket gör de till den tredje mest populära rasen i Sverige, tätt följt efter schäfer och labrador.
    • Pälsvård: Den korthåriga chihuahuan kräver minimal pälsvård och behöver bara badas när den blir smutsig, medan den långhåriga varianten bör kammas regelbundet för att undvika tovor.
    • Lever länge: Chihuahuan har vanligtvis en lång livslängd och det är inte ovanligt att de blir mellan 12-20 år, vilket gör dem till ett långlivat sällskap.
    • Envis, modig och familjekär: Trots sin lilla storlek är chihuahuan en självständig och modig hund. De visar ofta stor självförtroende och kan vara väldigt envisa. Rasen är känd för sin starka personlighet och kan vara mycket lojala och hängivna till sin ägare.
    • Larmande sällskapshund: Även om chihuahuan främst är en sällskapshund, är de ofta mycket alerta och reagerar snabbt på förändringar i sin omgivning. Rasen har en stark flock- och ägarinstinkt och försvarar gärna högljutt sin flock och sitt revir mot inkräktare. De är inte rädda för att låta sin röst höras när de känner sig glada, upphetsade eller oroliga.
     • Aktiv: Även om chihuahuan är liten behöver den fortfarande regelbunden träning och stimulans för att hålla sig frisk och lycklig. Trots sin storlek är chihuahuan en aktiv hund som gärna deltar i olika aktiviteter som agility och promenader. 
    • Känslig för kyla: På grund av deras lilla storlek och korta päls kan chihuahuan vara känslig för kyla. Det är viktigt att hålla dem varma under kalla väderförhållanden.
    • Hälsorisker: På grund av sin dvärgväxt kan chihuahuan ha risker för bett-, käk- och tungproblem, samt ögonskador på grund av dess stora utstående ögon.
    • Mindre än en linjal: Med en mankhöjd på 15-20 centimeter är en chihuahua inte högre än en linjal. Glöm inte bort, bara för att rasen är liten ska den inte daltas med ett förmänskligas.

Källa: SKK, Moderna försäkringar