Inga elefanter i baksätet, tack
För att en hund ska sitta säkert i bilen om olyckan skull vara framme så är det säkerhetsele/eller bilbälte för hund eller en säker bur som gäller. Inget annat. På bilden Volvos säkerhetssele för hund.

Inga elefanter i baksätet, tack

Säkerhet är en viktig aspekt när du ska åka bil med hund. Hundbur är det säkraste alternativet, men det är inte alltid det fungerar. Då kan en säkerhetssele, eller bilbälte vara en smidig lösning.

Av Elisabet Broomé Bild Getty Images

Det är extremt stora krafter som kommer i rörelse vid en bilkrock. Det finns ju skäl till att det är lag på bilbälte för personer i baksätet. Precis som människor och prylar så gör kraften i och med hastigheten i bilen föremålens vikt ökar  vid en kollision mot ett fast föremål. I 50 km/h ökar den med 40 gånger och i 90 km/h med hela 128 gånger! Det betyder ett en schäfer vid en krock i 50 km/h uppnår en vikt motsvarande 1,2 ton och i 90 km/h nästan 4 ton. En liten chihuahuas vikt i 90 km/h motsvarar ett kvarts ton! En hund kan verkligen bli en elefant i baksätet.

Säker vid inbromsning

Det finns ingen lag i Sverige på att hunden måste åka i bilbur eller nätat kombiutrymme. Däremot finns det krav på att hunden måste vara säkrad vid en inbromsning, att bilfärden för en hund inte är förenad med skaderisker, vare sig för hund eller övriga resenärer. Om hunden är lös i bilen kan den räknas som osäkrad last och du kan få böter på cirka 1500 kronor. Vid en eventuell olycka kan du dessutom dömas för vårdslöshet i trafik.

Bilbälte för hund

Hur kan man då säkra hundenom man inte har en bil med kombiutrymme och plats för bilbur? Eller du kanske inte ens har bil, men det händer att du och hunden åker med någon annan ibland? Hunden måste sitta säkrad då också. Kanske har ni flera bilar i familjen, då kan det bli dyrt med bilbur i alla.

Då kan en säkerhetssele fäst i säkerhetsbältet för hund vara lösningen. Selen håller fast hunden och hindrar den att den slungas framåt vid en krock. Detta skyddar inte bara hunden, utan även övriga passagerare.

Välj rätt bälte

På marknaden finns ett stort utbud av säkerhetsselar för hund. Däremot finns det få tester utförda. Det finns därför inte mycket att gå på om man vill välja det säkraste. Prisspannet är mellan 200 kronor upp till 1000 kronor. Men ingenting är starkare än den svagaste länken, så tänk på kraften vid en krock när du väljer bilbälte till hunden. Välj ett av god kvalitet, gärna vadderat som sitter bekvämt på hunden utan att skära in i pälsen. För att det ska vara så säkert det bara går, följ ordentligt bruksanvisningen för hur du sätter på selet, och sen hur du fäster det i bilen. Var också noga med att selen är bekväm för hunden att ha på sig, den ska inte sitta för hårt men om olyckan är framme ska selen spännas åt av kraften och forma sig runt hundens kropp.

Hund i sele bör sitta i baksätet bakom passagerarsätet, som är maximalt framdraget. Då blir det oftast mest utrymme. Det rekommenderas inte att ha hunden i förarsätet på grund av krockkudden som kan lösas ut med stor kraft och skada särskilt en mindre hund.

Läs mer om hur hunden färdas säkert i bil i nummer nr 11/2018 av Härliga hund, .

Hittar du inte tidningen i din butik? Börja prenumerera!

Vill du läsa mer om hund i bil:

Hund i bil om vintern