Så funkar hund i vinterbil

Så funkar hund i vinterbil

Att vi inte ska lämna hunden i bilen en varm sommardag det vet nog alla. Men det är inte heller lämpligt att lämna hunden i bilen en kall vinterdag. 

När det är kallt behöver hunden röra på sig ordentligt för att kunna hålla normal kroppstemperatur. I bilen är det ett begränsat utrymme och ligger hunden dessutom i sin bur har den inte chans att röra sig tillräckligt för att få upp värmen. Lämnar du din hund i bilen när det är kallt bör du se till att den har ett värmande underlag att ligga på och gärna även ett värmande hundtäcke.

De flesta hundar som får röra sig fritt fryser inte. När hunden fryser reser sig pälsen för att skapa ett utrymme med varmare luft i pälsen samtidigt som hunden börjar skaka för att med hjälp av värme som frigörs från muskulaturen hålla sig varm. Om hunden visar dessa tecken måste du snarast sätta på hunden ett täcke eller erbjuda ett varmt underlag att ligga på.

Kallare än minus 5

Enligt Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd  om transport av levande djur får man inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.

Men medan exempelvis en siberian husky inte skulle ha några problem med att ligga en stund i minusgrader, skulle en liten chihuahua eller en tunnpälsad whippet frysa och känna obehag vid betydligt högre temperaturer.

Om du av någon anledning måste lämna din hund i bilen en kort stund på vintern, så förbered bilen och hunden på ett bra sätt. Se till att bilen är ordentligt varm när du lämnar den. Lägg en fäll, gärna ett fårskinn, där hunden ska ligga och några filtar som hunden kan krypa under om den vill. Och viktigast av allt: Lämna aldrig hunden en lång stund i bilen!

Följande gäller enligt Jordbruksverkets föreskrifter:

  • Hunden inte får förvaras permanent i ett fordon och högst i 3 timmar enligt huvudregeln.
  • Du inte får lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C.
  • Hunden ska rastas och få vatten minst var sjätte timme under transporten. Den ska få foder med högst 24 timmars intervall.
  • En tik som löper ska transporteras åtskild från hanhundar.
  • En dräktig tik inte får transporteras de två närmaste veckorna före beräknad valpning. Tiken får inte transporteras tidigare än 1 vecka efter valpningen. Det finns undantag från dessa två regler för sällskapshundar som transporteras i personbil och kortare sträcka än 50 kilometer.
  • En hundvalp måste vara minst 1 vecka och naveln bör vara helt läkt för att du ska få transporteras i bil.

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Så blir du värdefull i hundens ögon

Våra experter

Det kan vara brottsligt att inte ha koll på flexikopplet

Tävla och vinn

Var med och tävla