Hur vet jag om min hund passar som social tjänstehund?
Foto: Åsa Jakobsson.

Hur vet jag om min hund passar som social tjänstehund?

En av de vanligaste frågorna som dyker upp kring sociala tjänstehundar brukar vara hur man kan veta om ens hund är lämplig för uppgiften. Den frågan är förstås komplex och inte helt enkel att besvara. Det första du kan göra är att ärligt betrakta din egen hund.

Hundar är ju precis som vi människor individuella varelser med en egen personlighet och du behöver ta många aspekter i beaktande. Gillar din hund verkligen att hälsa på främmande människor eller uppskattar den egentligen främst sin familj och familjens vänner? Är din hund lugn och trygg i nya miljöer den inte tidigare besökt eller tycker hen faktiskt att det är lite stressande och svårt?

Hur väljer jag ras?

Det finns ingen perfekt ras som är särskilt lämpad för yrket som social tjänstehund. Däremot finns det olika rasegenskaper och personlighetsdrag som kan vara fördelaktiga, och vissa personlighetsdrag är vanliga att finna inom vissa raser. Om du har en hund du skulle vilja utbilda kan du titta på just den individens personlighet och intressen, men också titta på rasen/raserna och se vad för rasegenskaper som finns. Om du ska skaffa dig en helt ny hund och du inte har en specifik individ att betrakta än är det främst rasegenskaper du kan gå på. Vad har avelsmålet varit med rasen rent generellt? Vilka egenskaper har förstärkts under generationer och vad har den aktuella uppfödaren haft för avelsmål med just den kombination du är intresserad av? Om du har möjlighet är det bra att redan här vara så säker du kan på att hunden kommer uppskatta sina kommande arbetsuppgifter. Även om det aldrig finns några garantier så är det större chanser om rasen avlas för att vara frimodig och öppen för främlingar än om rasen avlas för att vara reserverad eller till och med vakta sin ägare.

Om du redan har en hund du skulle vilja utbilda kan du titta på just din hunds personlighet och intressen, men också på vilka rasegenskaper som finns.

Hur social behöver hunden vara?

Att prata om att en hund är social är som upplagt för missförstånd, men i det här sammanhanget innebär det en hund som helt enkelt tycker om att umgås med människor. Det är delvis var ordet social tjänstehund kommer ifrån. En tjänstehund som uppskattar sina arbetsuppgifter som består av att interagera, samspela och umgås med många olika människor helt enkelt. Har du en hund som uppskattar att bli klappad av alla människor, inte bara de människor som din hund känner, så har din hund goda grundförutsättningar att uppskatta jobbet som social tjänstehund.

Under hundens utbildning kommer du kunna lära hunden många olika beteenden och strategier, men den behöver genuint uppskatta att umgås och vara nära människor. Det är en så stor del av hundens kommande arbetsuppgifter att det för hundens trivsels skull är väldigt viktigt. Du kommer under era arbetstillfällen alltid behöva värna om att hunden är fri att lämna alla situationer och själv kan välja att ta pauser, men en hund som visar osäkerhet inför umgänge med främmande personer riskerar att på sikt utsättas för något den inte vill. Hundar är fantastiska varelser som försöker in i det längsta, och det är vi människor som ska se till att hundar inte sätts i situationer de inte uppskattar.

Hur miljöstabil och orädd behöver hunden vara?

Att säga att en hund inte får vara rädd för något är en överdrift, det kan alltid hända saker som skrämmer en hund. Om din hund ska jobba som social tjänstehund behöver den dock vara tämligen orädd. Att vara rädd för hala golv, hissar, rullstolar, trånga utrymmen eller plötsliga ljud skulle innebära att din hund for illa i arbetet vilket förstås ska förhindras.

En miljöstabil hund är en hund som är obrydd i många olika miljöer och situationer, så som på tågstationer, på torg, på café, i parkeringsgarage, på lantgården och på en enkel promenad genom byn. En social tjänstehund behöver vara trygg och nyfiken på nya erfarenheter. Har du en valp eller unghund som du vill börja förbereda och ge goda förutsättningar för att bli social tjänstehund kan du tidigt introducera nya miljöer i hundens liv. Genom att se många olika platser och miljöer kommer din hund lära sig att generalisera och förstå olika ljud, byggnader, underlag och situationer. En bra livskunskap även för sällskapshunden som behöver trivas med att dela livet med oss människor.

Kännetecknande för en social tjänstehund är att den gillar att interagera, samspela och umgås med många olika människor.

Så kan du testa om din hund är social:

  • Fråga en främmande person eller för hunden okänd person om din hund får hälsa om den själv vill. 
  • Be personen vara relativt passiv. Den kan gärna agera inbjudande, exempelvis sätta sig på huk och säga något glatt, men inte locka med godis eller dylikt.
  • Fråga din hund – ”vill du hälsa”? Släpp fram hunden om den vill gå fram. Hunden bör få gå fram till personen utan att du manar på eller tvingar på något sätt. Om hunden är kopplad så låter du kopplet vara löst. 
  • Betrakta hunden. Vad visar den för signaler? Vill hunden bli klappad och står kvar där även när personen slutar klappa? Ber hunden till och med om fler klappar? Ja, då kanske den faktiskt uppskattar kontakten med den främmande personen.

Tips: miljöträna med förnuft

Miljöträning är en viktig del för både dagens urbana hundar så väl som sociala tjänstehundar. Det är ändå viktigt att introducera hunden för nya miljöer på ett sätt som gör att hunden lyckas. Om din hund blir rädd eller visar tecken att inte vilja vara där behöver du avbryta. Det kan vara en god idé att skapa en träningsplan och lista de ställen du vill besöka med hunden. Skriv också ner vilka beteenden du vill se att hunden har, exempelvis öronen framåt, svansen uppåt och viftandes, avslappnade drag i ansiktet och så vidare. Ta gärna med ett tuggben som din hund kan gnaga på så att hen får en trevlig upplevelse.
Tips på miljöer att lugnt och passivt besöka:

  • Tågstation
  • Kollektivtrafik
  • Köpcenter
  • Torg
  • Park

Text: Sara Karlberg och Helena Eriksson. Foto: Åsa Jakobsson