Sommarvärme med mycket skugga och vatten
"Skugga och kallt vatten är hundens bästa vän under de varmaste dagarna" skriver Sandra Douglas, chefsveterinär AniCura Sverige, i sin veterinärblogg. Foto: Getty Images

Sommarvärme med mycket skugga och vatten

Vad underbart att sommarvärmen äntligen är här! För oss människor är det ljuvligt, men för våra hundar kan värmen vara en förrädisk utmaning.

Hundar drabbas lättare än oss av värmeslag eftersom de inte kan svettas på samma sätt som vi. De har mycket begränsat med svettkörtlar vilka framförallt är lokaliserade till trampdynorna. De kan inte göra sig av med överskottsvärme på ett effektivt sätt genom de få svettkörtlarna utan temperaturreglering sker i huvudsak via luftvägarna. Hundar med korta nospartier har betydligt sämre förmåga att avge värme via luftvägarna än en hund med normallång nos och är därför känsligare för höga temperaturer. Har du en hund av trubbnosras behöver du därför vara extra försiktig under sommarmånaderna.

Hund i bil

Varje år dör hundar av värmeslag, inte sällan efter att ha blivit lämnade i en varm bil. Med en utetemperatur på 25 grader tar det inte lång stund innan temperaturen i bilen har stigit till 50 grader och vid den temperaturen ådrar sig hunden snabbt livshotande skador. Det är inte tillräckligt att lämna fönstren öppna och även i skuggan blir det snabbt för varmt i bilen. Mitt råd till dig som hundägare är att aldrig någonsin lämna din hund i bilen på sommaren. Det är så lätt att tänka att man bara ska springa in på affären och köpa en liter mjölk, men så händer något som fördröjer tiden tills man är tillbaka vid bilen. Den tiden kan innebära döden för hunden.

Packa bilen rätt

Även vid bilresor behöver man vara uppmärksam på hunden. Om den vistas i en bur i lastutrymmet på bilen under längre resor är det viktigt att tänka på hur man packar. Om buren är omgärdad av bagage kan luften inte cirkulera tillräckligt effektivt till hunden och det blir snabbt för varmt. Om solen dessutom ligger på genom rutorna finns risk att hunden drabbas av värmeslag även om bilen är utrustad med luftkonditioneringssystem.

Planera promenaderna

När det är som allra varmast om sommaren behöver vi hundägare också planera våra promenader på ett annat sätt än under årets svalare delar. Självklart behöver hundar röra på sig och få motionera även under sommaren, men att ta med hunden på en joggingtur i 30 graders värme och gassande sol är mindre lämpligt. Förlägg den lite hårdare motionen till tidiga morgnar innan det blivit alltför varmt, eller på kvällen när det blivit svalare. Och glöm inte att ta med vatten till både dig och hunden. Gör gärna löpturen förbi en sjö om din hund tycker om att bada – men se upp för eventuell algblomning! Var också uppmärksam på hur varm asfalten är där du rastar din hund. Under de varmaste sommardagarna kan asfalten bli så varm att hunden får brännskador på trampdynorna. Sätt handflatan mot asfalten och känn efter – bränns det på handen får du helt enkelt ta en annan väg.

Värmeslag

En hund som utvecklat värmeslag kan uppvisa ett antal olika symptom. Ofta flåsar de kraftigt, saliverar och söker sig till svalare ytor. De kan bli vingliga, kräkas och få svårigheter att stå upp. Slemhinnorna i munnen brukar anta en illröd färg för att sedan blekna om hunden är på väg in i chock. Om det gått långt kan hunden förlora medvetandet och krampa. Om du misstänker att din hund utvecklat värmeslag är det viktigt att agera snabbt. Om tillståndet uppmärksammas och behandlas i tid finns en chans att hunden återhämtar sig utan bestående men, men om det gått för långt är risken stor att hunden inte överlever. Börja med att försöka kyla hunden. Använd kalla, blöta handdukar eller ännu hellre, kyl hunden med rinnande vatten. Om du har en febertermometer bör du använda denna för att följa hur kroppstemperaturen sjunker. Hundar har högre kroppstemperatur än människor, 38-39 grader är normalt, och du ska inte kyla hunden till lägre temperatur än 39,5 grader. Så snart du påbörjat avkylningen ska du kontakta veterinär för rådgivning. AniCura erbjuder till exempel kostnadsfria veterinärbesök via en app och då kan du få råd om du ska ta din hund till veterinär och vart du i sådant fall kan åka. Ladda gärna ner appen redan nu så har du den på plats om olyckan är framme i sommar.

Skugga och kallt vatten

Sommarvärmen är som sagt härlig och med rätt anpassningar så kommer även hundarna att kunna njuta av sommarmånaderna. Skugga och kallt vatten är hundens bästa vän under de varmaste dagarna. Kanske kan du sätta upp en plaskpool i trädgården där hunden kan få svalka sig? Passa på att njuta av det sommaren har att erbjuda – innan vi vet ordet av så blir kvällarna mörkare och solstrålar byts ut mot regn och slask.

Jag önskar alla hundägare en riktigt fin sommar!

Sandra Douglas, chefsveterinär AniCura Sverige

Sandra Douglas är chefsveterinär på AniCura Sverige. Hon har varit veterinär i 15 år och är specialist på hund och katt. Sandra brinner förstås för sitt yrke och sätter alltid djuren i första hand. Hon talar även varmt om sitt intresse för att förbättra verksamheten. Sandra bor i Haninge och är omgiven av djur hemma.