Både jämthund och fransk bulldog är bland de vanligaste i Sverige - men prisskillnaden mellan de två raserna är stor.

Så mycket skiljer hundförsäkringar sig i pris - beroende på ras

Visst är alla valpar söta och underbara, men bakom mjuka öron och fluffiga pälsar döljer sig stora skillnader i hundrasers hälsa. Vissa är friskare medan andra har hälsoproblem som ökar antalet besök hos veterinären, ger en högre försäkringspremie och dessutom bidrar till större oron hos hundägare.

- Det är viktiga faktorer att vara medveten om inför valpköpet, säger Lotta Möller, chefsveterinär på Agria. 

Antalet veterinärbesök under hundens liv gör att försäkringspremien kan variera flera tusen kronor mellan olika hundraser.

Agrias hälsoprofiler för 180 hundraser visar att exempelvis fransk bulldogg besöker veterinären tidigare i livet och dessutom oftare än jämthunden, som är en av de friskare hundraserna. Hundraser som mer sällan besöker veterinär har en billigare försäkringspremie.

- Inför valpköpet är det viktigt att sätta sig in i tänkbara hundrasers hälsa, valet mellan en friskare och mindre frisk ras är något som man ska leva med i tio, femton år, men också att välja en seriös uppfödare som medvetet arbetar med att avla friska hundar, säger Lotta Möller på Agria.

Andra faktorer som är viktiga att tänka igenom vid val av ras är exempelvis hur man bor, vilka möjligheter har hundägaren att aktivera hunden, vad man vill använda hunden till men också hur familjens livssituation ser ut.

Varför ta hänsyn till hundars hälsoproblem?

Det kan vara både plågsamt och jobbigt för hunden att inte må bra, men det är även påfrestande att äga en hund som har återkommande hälsobesvär. Det innebär bland annat fler tids- och kostnadskrävande veterinärbesök, högre försäkringspremier och i vissa fall kostsamma mediciner. I tider av veterinärbrist kan det också vara svårt att hitta en tillgänglig veterinär under jourtid i vissa delar av landet.

Det vanligaste orosmolnet hos hundägare är just om hunden är sjuk eller mår dåligt. 

- Utöver praktiska och ekonomiska följdproblem med en sjuk hund är det en stor oro och sorg när hunden inte mår bra. Glädjen över att leva med en älskad hund kan snabbt förtas, säger Lotta Möller.

Hundraser som besöker veterinär sällan och ofta

Bland de raser som sällan besöker veterinären finns det olika typer av spetsar som finsk spets, norrbottenspets, tyskspets/mittelspitz, men också drever, gråhund och puli.

Bland de hundraser som ofta besöker veterinär på grund av hälsoskäl finns dogue de bordeaux, irländsk varghund, engelsk bulldogg, bullterrier, bullmastiff, dobermann, cane corso och grand danois.

Prisskillnader mellan hundraser

Både jämthund och fransk bulldog är med på listan över de vanligaste hundraserna i Sverige. Men priserna för veterinärvårdsförsäkring skiljer sig stort mellan de två raserna, eftersom de är mer vanligt förekommande att franska bulldogs behöver söka veterinärvård. Det gör att kostnaden för en veterinärvårdvårdsförsäkring skiljer 4 032 kronor per år mellan de två raserna.

  • Veterinärvårdsförsäkring för jämthund kostar 363 kr per månad = 4 356 kronor per år
  • Veterinärvårdsförsäkring för franska bulldogg kostar 699 kr per månad = 8 388 kronor per år

Källa: Agria