Marie Jury är smådjursveterinär och allmänkirurg på husdjur, och ofta anlitad som expert för tv och tidningar. Tillsammans med sin man driver hon till vardags Väsby Djursjukhus.

Handbok ska hjälpa hundägare att slippa veterinären

Enligt veterinären och författaren Marie Jury möter hon en mängd problem hos husdjur som helt hade kunnat förhindras. Nu har hon skrivit en bok för att ge hundägare tips och råd 

Det finns över en miljon hundar i Sverige, och trots att hundägarskap dels betyder mys i soffan och sköna promenader så innebär det också daglig skötsel, vård och ett stort ansvar. Lagom till våren, högsäsong för valpköp och fästingtider, släpper veterinären Marie Jury boken Så slipper du veterinären: Handbok för hundägare, där hon på ett frikostigt sätt delar med sig av tips och råd till alla som vill hjälpa sin hund till god hälsa och välmående - och samtidigt bespara plånboken dyra, och för hunden stressande, veterinärbesök.

— Det jag tycker är sorgligast med mitt yrke är när jag ser djur lida av allvarliga problem som helt hade kunnat undvikas genom förebyggande vård och god djurskötsel hos ägaren. Det är hundägaren som bär ansvaret för sin hund, bestämmer vad den ska äta, hur mycket den ska motionera och hur den får sina övriga behov uppfyllda. Varje dag, i ur och skur, under hela hundens liv. Att göra kloka val är viktigt och gör på riktigt skillnad för hundens hälsa eller ohälsa och liv eller död. Att hjälpa djurägare med dessa val är grunden i min hundfilosofi, säger Marie Jury.

Marie Jury berättar på ett lättförståeligt sätt om sjukdomar och problem som kan drabba hunden från valpstadiet och genom livet. Så slipper du veterinären är tänkt att användas både förebyggande och akut, så att hundägare när det är möjligt kan hjälpa sina hundar i hemmet snarare än att behöva åka till ett djursjukhus eller en veterinärmottagning. Boken är pedagogiskt upplagd med ett ämnesområde per kapitel och rikt illustrerad med vackra och informativa bilder av fotografen Linus Bokehsius.

Marie Jury är smådjursveterinär och allmänkirurg på husdjur, och ofta anlitad som expert för tv och tidningar. Tillsammans med sin man driver hon till vardags Väsby Djursjukhus.

“Börja med att fundera igenom hur ditt liv ser ut idag och hur det skulle gå att anpassa för en hund. Ta hänsyn till vardag och semestrar, bostad, arbete och familj, så att du får med alla aspekter av livet när du överväger dina möjligheter att ta hand om en hund under många, långa år framöver. Välj sedan en ras som passar dig och din familj, vad gäller allt från storlek och päls till temperament och motionsbehov. Det går inte att komma ifrån att människan har avlat fram en del raser som har fler problem än andra vad gäller exempelvis sjukdomar och skador. Att välja en välmående ras är första steget till att slippa veterinären och få en hund med ett friskare och längre liv.”– ur boken

Helén Bjurberg är journalist och författare. Helén har tidigare skrivit biografier med bland annat musikproducenten Anders Bagge, youtubern Carl Déman och den framlidne bloggerskan Dagny Carlsson.

Så slipper du veterinären: Handbok för hundägare släpps den 17 april.