Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk
– Veterinärer i Sverige har länge sett antibiotikaresistens som en viktig fråga, säger Oskar Nilsson, ansvarig för övervakningen vid SVA Bild Getty Images

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Nu när coronaviruset sprids är det mycket i samhället som förändras. Sådant vi tagit för självklart alldeles nyss är plötsligt omöjligt. Hur är det då med veterinärvård? Härliga Hund har pratat med överveterinär Anna Norlin hos Distriktsveterinärerna.

 

Kommer vi att kunna få hjälp till våra hundar när de blir sjuka?

– Ja. Självklart blir även veterinärer sjuka och personal kommer att saknas jämfört med normalt, men det går att prioritera. De sjuka djuren kommer att få hjälp. Dessutom märker även veterinärbranschen att fler djurägare självmant stannar hemma och väljer bort besök som kan vänta. Det gör att det finns mer utrymme för de som verkligen behöver vård. Jämfört med humanvården upplever ju djursjukvården ingen ökad press av patienter sjuka i covid-19, så hos oss kan vården i mycket större utsträckning rulla på som vanligt.

Men är det verkligen som vanligt då?

– Nej. Alla har ett ansvar för att försöka hindra att smittan sprids, så även veterinärer. Olika kliniker väljer att göra på olika sätt, men förändringar ses i princip hos alla. Personalen har slutat ta i hand (men det går ju att hälsa på andra sätt!), många låter bara en person få följa med sitt djur, vissa tar emot djuret utanför och sköter samtalet med matte eller husse på telefon, medan andra fungerar som vanligt men kanske ber dig hålla avstånd och att sprita händerna. Flera kliniker kan erbjuda egen ingång, eller att man till exempel kan få komma före normal öppettid om man tillhör en riskgrupp. Vi vill ju kunna hjälpa hussar, mattar och djur även i dessa tider, så våga fråga din klinik om det går att hitta särskilda lösningar om du behöver.

Hur ska jag som hundägare tänka kring veterinärvård? Är det bättre att vänta om jag kan?

– Inte nödvändigtvis. Hör av dig till din veterinär och fråga! Hos just dig kanske personalen är frisk, och då finns det gott om möjligheter att ta emot patienter. Det är viktigt för att kunna behålla personal och resurser även i framtiden att verksamheten inte stannar av helt, så det kan vara ett sätt att stötta din veterinär att faktiskt gå dit. Hos andra kan det vara väldigt svårt med bemanning, och då gör du dem en tjänst om du väntar med ditt icke akuta ärende. Men du vet inte förrän du frågar! Vi måste dock alla bidra till att minska smittspridningen, så är du själv sjuk ska du inte komma. Då måste du hitta andra lösningar. Folkhälsomyndighetens råd gäller alltid för oss alla.