Klart hunden ska ha ett påskägg.

4 smaskiga tips att fylla påskägget med - till hunden!

Glad påsk! Klart att din hund också ska få leta efter påskägg. Här tipsar vi om lite godis att fylla det med - i lagom mängd såklart!

Köttfärsgodis

Mixa ca 400 gram köttfärs med två ägg och en matsked mjöl. Ett tips är att använda fiberhusk som är bra för valpens mage. Bred ut smeten jämnt och tunt på en plåt med bakplåtspapper på. Grädda i 175 grader, ca 30 minuter. Skär i remor och vänd på remsorna .Lägg in ugnen igen i några minuter. Dela i små biter. 

Det är väl klart att hunden ska få leta efter ett påskägg!

Kycklingmums 

Enklare än så här blir det inte. Skär kycklingfilé eller kött av nöt i tunna skivor. Lägg skivorna på bakplåtspapper. Torka köttet i ugnen på 100 grader tills de känns riktigt torra. Skär bitarna i storlek anpassade efter din hund. Enkelt men garanterat uppskattat. 

Söndagssteken 

Har du en större hund eller vill göra mycket godis på en gång så köp ett stycke rent nötkött. 

  • Lägg hela biten i en ugnsfast form. 
  • Grädda i cirka 150 grader till köttet är genomstekt. 
  • Skär steken i kuber och styckefrys. 
  • Lägg över de frysta bitarna i portionspåsar så är de lätta att ta med på hundträningen eller dagsvandringen. 

Tips: Förvara de torkade kött bitarna luftigt och bara i ett lager. I en tät plast­påse eller plastask finns det stor risk att det torkade köttet möglar.

Kan din hund äta ägg?

Och hur är det med riktiga ägg så här i påsktider? Visst kan din hund få smaka ägg, de är rika på lättsmälta mineraler och proteiner och kan därför vara ett gott och hälsosamt mellanmål. 

En rå äggula brukar många ge för att hunden sägs få glansig päls av det; om det stämmer är osäkert, men det lär knappast göra någon skada så länge det är ett fräscht ägg. Däremot ska du inte ge rå äggvita till hunden. Om det slinker ned lite rå äggvita en enstaka gång är det ingen katastrof – men det bör inte ges regelbundet. Ett kokt eller stekt ägg kan hunden däremot äta både gulan och vitan av.

Knapriga kex

Tonfisk innehåller också massa nyttigheter för hunden och kan ges i form av goda små kakor.

  • Blanda en burk tonfisk med 2 ägg, 2 dl majsmjöl, 1 dl havregryn, 1 msk matolja. 
  • Rör ihop allt till en deg som går att kavla ut på en plåt med bakplåtspapper. 
  • Ta mer mjöl om degen känns för lös. Skär degplattan i lagom stora rutor. 
  • Värm ugnen till 175 grader och grädda i 15 – 20 minuter.
  •  Låt svalna på plåten. 
  • Bryt i bitar och frys in det som inte går åt inom de närmsta dagarna. 

Ny proteinkälla? Testa om hunden tål det först!

Är det en helt ny proteinkälla för hunden så testa först med mycket små bitar för att se om hunden tål det. Allt godis är såklart en belöning och ska ges med måtta. Tänk även på att anpassa mängden utifrån hundens storlek. En stor hund klarar såklart av att äta mer än vad en liten hund behöver få i sig.