Chokladförgiftning? – Räkna ut vilken mängd som är farlig för din hund

Chokladförgiftning? – Räkna ut vilken mängd som är farlig för din hund

Julen är också något av chokladaskarnas högtid. Inte sällan finner vi dem frestande ligga på bordet vid tv-soffan – bekvämt på en handlängds avstånd. Även för en hund kan de förstås te sig oemotståndliga – chokladförgiftning är en inte sällan förekommande anledning till akutbesök hos veterinären i juletid.

Chokladen innehåller teobromin som hundar inte kan bryta ner. Ju mörkare choklad, desto mer kakao och teobromin. Är olyckan framme kan redan tämligen små mängder räcka för att hunden ska bli förgiftad. Svåra fall av förgiftning kan leda till att hunden dör.

Var därför noga med att plocka undan godis och choklad så att inte hunden kommer åt. Det gäller även när du och hunden är gäster hos någon annan förstås. Berätta även för barn och andra i din omgivning, som för att vara snälla kan tänkas bjuda hunden på godis, att choklad kan vara livsfarligt för den. Klokt är att ta reda på vilken veterinärklinik i din närhet som har jouröppet under helgerna ifall olyckan ändå skulle vara framme.

Vilken mängd är farligt?

Det finns exempel på hur mycket choklad hunden kan äta utan att bli förgiftad men dessa kan även vara missvisande. Vissa hundar klarar mer, andra mindre. Vet du om att din hund har fått i sig choklad ska du därför genast ta kontakt med och rådgöra med veterinär.

Enkel uträkning

I kalkylatorn i länken här nedan kan du enkelt få besked om hunden har intagit potentiellt giftiga mängder kakao. Ange bara vikt eller storlek på din hund, vilken sorts choklad och vilken mängd hunden fått i sig. Observera att rådgivningen i kalkylen inte ersätter en konsultation med veterinär och endast är avsedd som vägledning.

Beräkna HÄR om din hund har chokladförgiftning

Vanliga symptom

Symptom på att hunden drabbats av chokladförgiftning kan komma inom 4-24 timmar. Vanliga sådana är kräkningar, magsmärtor, diarré, oro, hjärtklappning, kramper och törst.


Aktuellt