Sponsrat innehåll

Hur väljer man den bästa hundmaten till sin hund?

Hur väljer man den bästa hundmaten till sin hund?

Torrfoder, våtfoder, färskfoder, hemlagat… Det finns många alternativ och det kan vara förvirrande att hitta den bästa lösningen. Alvar Pets veterinär Henna, som arbetar med att ta fram och utveckla olika hundfoder guidar dig i djungeln för att finna den bästa och mest smakliga hundmaten.“På Alvar Pet tror vi inte på one-size fits all-lösningar. Vår produktutveckling är vetenskapsbaserad och vi utgår från hundens näringsbehov för att ta fram den skräddarsydda foderplan som är mest lämpad för varje hunds unika behov, förklarar Henna om filosofin bakom utvecklingen av Alvar Pets fodersortiment.

Här är Hennas fyra tips som hjälper dig att välja lämplig mat för din hund. Du kan även besöka Alvar Pets hemsida för att få en egen skräddarsydd foderplan och beställa hem ett provpaket till din hund!

1: Fokusera på näringsbehovet
Hunden behöver en lämplig mängd energi och näringsämnen för kroppens funktioner. Fett ger energi, och fettsyror bidrar till bland annat hudens och pälsens välmående. Proteiner och de aminosyror de innehåller är viktiga byggstenar för kroppen och upprätthåller kroppsfunktionerna. Hundar använder även kolhydrater som energikälla, och fibrer hjälper till med tarmfunktionen. Dessutom bör kosten innehålla tillräckligt med vitaminer och mineraler.

  • Det viktigaste är att hunden får allt den behöver från kosten. Det är sekundärt vad kosten består av, vare sig det är torrfoder, blötfoder, hemlagat eller färskfoder.

Det enklaste sättet att säkerställa hundens näringsbehov är att använda färdiga helfoder, så som torrfoder. Vanligtvis innehåller dessa allt som behövs, och tillverkningen följer officiella näringsrekommendationer och beräkningsformler som tar hänsyn till hundens olika egenskaper.

  • Men matens lämplighet kanske inte framgår tydligt genom att läsa ingredienslistan på förpackningen. Om man är osäker på något bör man fråga tillverkaren.

2. Ta hänsyn till individuella egenskaper
När du planerar hundens kost måste du beakta varje hunds individuella behov. Det finns ingen rätt eller fel svar som fungerar för alla. Ålder, aktivitetsnivå, ras och storlek är faktorer som påverkar vilken typ av näring hunden behöver och hur mycket.

  • För växande valpar finns det särskilda rekommendationer men för äldre hundar finns ingen officiell rekommendation. Ofta minskar aktiviteten med åldern och man kan behöva lättare mat för att undvika viktökning.

Ju mer hunden rör sig och ju mer den aktiveras, desto mer energi behöver den. Å andra sidan, om hunden inte är särskilt livlig eller om aktiviteten minskar exempelvis på grund av sterilisering eller kastrering, kan ett lättare alternativ vara lämpligt.

Storleken på hunden spelar också roll. Små hundar har en relativt högre ämnesomsättning och energibehov jämfört med stora hundar.

  • Små hundar har på grund av fysiologiska skäl lättare förstoppning, medan stora hundar oftare har lös avföring. Kvaliteten på avföringen kan balanseras med bra matsmältning och rätt fiberkomposition i maten.
  • Man bör också beakta att stora hundar har större belastning på sina leder och att små hundar har känsliga urinvägar som kan vara benägna för urinsten.

Dessutom kan hunden ha allergier eller överkänslighet som begränsar dess födointag.

3. Utvärdera hundens mående
Följ din hunds välmående för att se så att maten passar hunden. När hunden är pigg, energisk och verkar vara i god hälsa, då är kosten lämplig för den.

Om något är fel i utfodringen kan det synas på till exempel:

  • Hundens hud och päls. Om hunden har torr och fjällande hud, kliar sig mycket och tappar mycket päls, kan kosten vara felaktig.
  • Hundens avföring. Vid en normal magfunktion bajsar hunden några gånger om dagen och avföringen är fast. Om hunden har konstant lös mage eller lider av förstoppning, bör man ompröva fodret.
  • Hundens kroppssammansättning: känns musklerna starka och fasta och är vikten proportionell? Hundens revben bör kännas relativt enkelt när du stryker över dem.

Innan du gör en total omställning av kosten bör du även fundera på om förändringar i hundens välmående, kan bero på godisar och tuggben. Kost är en helhet där allt som hunden äter påverkar.

4. Glöm inte smakligheten
Många hundar verkar ha en obegränsad aptit, men vissa hundar kan vara kräsna. Vad som smakar bra för olika hund varierar.

  •  Luktsinnet är oerhört viktigt för hundar, till och med viktigare än smaksinnet. Därför tenderar starkt doftande mat att vara mer aptitretande.
  • Många hundar kan förlora aptiten med åldern, när sinnena försvagas. Då kan man prova att erbjuda mat med mer doft.

Våtfoder har vanligtvis mer doft och kan därför vara mer aptitretande jämfört med torrfoder. Även konsistensen är viktig, smakligheten hos torrfoder påverkas exempelvis av hur fint ingredienserna malts och vid vilken temperatur fodret har tillagats.

Hundar tenderar ofta att undvika mat som orsakar överkänslighet eller magbesvär. Så man bör inte underskatta vad hunden själv väljer att äta med glädje. Ofta är just maten som hunden äter med god aptit det bästa alternativet.

Läs mer på Alvarpet.com