Hund och vinter: 9 saker att tänka på

Hund och vinter: 9 saker att tänka på

Vad är väl en uppfriskande hundpromenad om vintern – om inte alldeles, alldeles underbar! Men det är klart, mörkret, snön och kylan ställer en del extra krav på dig som hundägare. Här tar vi upp några vintertips som kan vara bra tänka på. 

1. Hur bra tål hunden kyla?

Var inte rädd för att låta din hund njuta av vintervädret bara för att du själv är en frusen typ. De flesta hundar tål kyla bra. Undantagna är valpar, unghundar och korthåriga och/eller tunnpälsade hundar, som klarar kylan sämre än till exempel en siberian husky som utan problem kan sova ute i minus 30 grader. Det kan också skilja mellan hundar inom en och samma ras. Får hunden successivt vänja sig vid kyla sätter den päls med mer underull och klarar därför kyla bättre än en hund som får täcke på sig vid minsta köldknäpp.

För att behålla pälsens och hudens naturliga skydd mot uttorkning och kyla är det bra att vara sparsam med dusch och schamponering.

Är du osäker på hur länge ni kan vara ute är det bara att ta en titt på din hund. Så länge den är aktiv på promenaden, skuttar runt och verkar njuta av vintervädret finns ingen anledning att ta en kortare runda än ni brukar.

2. Rätt klädd

En del hundar kan som sagt behöva en värmande tröja eller ett täcke när det är kallt ute, eller om det är blåsigt för den delen. Blåst kan kyla ner hunden även vid plusgrader.

Köp ett bra täcke i rätt storlek, och hellre för stort än för litet. Men det är viktigt att hunden inte blir för varm heller; känn efter med handen mellan täcke och hund. Det är också bra om täcket är vattentätt. Om täcket har blivit blött är det bättre att låta bli att ta på det. Ett fuktigt täcke kyler i stället för värmer.

3. Glöm inte reflexer

De flesta olyckor inträffar i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Så oavsett var du och din hund bor eller var ni promenerar i vintermörkret är det viktigt att ni båda bär reflexer. En bra reflex syns på cirka 140 meters håll när den träffas av ljus. Utan reflex syns du och din hund först på cirka 20 meters avstånd.

Reflexer åldras, så testa dina gamla reflexer genom att lysa på dem från fyra meters håll. Jämför med en ny reflex. Då ser du om de gamla håller måttet eller måste kasseras.

Tänk på att om hunden bär reflexväst syns den inte framifrån eller bakifrån, bara från sidan.

Det är också bra att kombinera reflexerna med en blinkande lampa på halsbandet. Då syns din hund även när det är helt mörkt.

4. Hund i bil i minusgrader

Jordbruksverkets regler säger att det är förbjudet att lämna hunden i bilen om temperaturen ute är lägre än fem minusgrader. Men medan exempelvis en siberian husky inte skulle ha några problem med att ligga en stund i minusgrader skulle en liten chihuahua eller en tunnpälsad whippet frysa och känna obehag redan vid betydligt högre temperaturer.

Om du av någon anledning måste lämna din hund i bilen en stund på vintern, se till att bilen är ordentligt varm när du lämnar den. Ha gärna en fårskinnsfäll och filtar som hunden kan krypa in i. Och lämna aldrig hunden en lång stund i bilen!

5. Förfrysning

Det är inte så vanligt att hundar förfryser sig. Men när det händer är det extremiteterna som drabbas först, så ha extra koll på långa, tunna öron, spenar, pung, tassar och svanstipp.

Du ser på hunden att den fryser om den blir stelare och långsammare i rörelserna och kanske börjar huttra. Vid stark kyla hämmas blodcirkulationen och hunden kan få så kallad köldkramp. Då får den svårt att stödja på benen och hoppar ofta fram på tre ben.

Man kan få i gång blodförsörjningen till tassarna med massage, men det kan göra ont på hunden. Bäst är att rasta hunden korta stunder om det är riktigt kallt och genast gå in i värmen om den visar tecken på köldkramp.

Är hunden både nedkyld och blöt efter lek i snön är det viktigt att torka den ordentligt torr innan du sveper in den i värmande filtar, annars har vätan en fortsatt kylande effekt.

Tänk också på att en blöt hund i blidväder faktiskt kan frysa mer än en torr hund i rejäl vinterkyla.

Ha extra koll på lilla magen om hunden skuttat fram i djup snö.

När du kommer hem efter en frostnupen promenad är det bra att ta en extra titt på hundens öronlappar, tassar, svans och ädlare delar. Om de är frostiga, rodnade, svullna, ömma eller till och med såriga ska du genast kontakta veterinär. Det ska du också göra om kroppstemperaturen understiger 36 grader.

6. Ta med hunden i skidspåret

Se till att hunden inte är stilla mer än korta stunder om ni tränar om vintern eller är ute i skidspåret. Att till exempel få hjälp med farten i skidspåret är fantastiskt kul.

Däremot är slalom och skridskoåkning ingen hit med hund. På isen är risken stor att hunden halkar och sträcker sig eller får skärsår.

Hundar är dock bara välkomna i vissa skidspår, så kolla upp det innan ni ger er ut.

7. Saltet tuffare än kylan för tassarna

Tassarna på de flesta hundar klarar snö och kyla bra under förutsättning att hunden är i rörelse. Ett större hot mot tassarna vintertid är vägsaltet. Det ”fräter” och kan i kombination med kylan bidra till att sprickor uppstår. Och små sprickor kan snart växa sig stora och göra rejält ont.

Du kan både lindra och förebygga sprickor genom att smörja tassarna med en fet salva, till exempel Helosan, Försvarets hudsalva eller speciell tassalva som finns i djurbutiker. Oliv- eller kallpressad rapsolja har också en läkande förmåga.

Smörj gärna in salvan några timmar före promenaden så att den hinner gå in i huden ordentligt.

Efter promenaden är det bra att tvätta bort salt och eventuella isklumpar. Ställ hunden i duschen eller ha en balja innanför dörren som hunden kan ställa ner tassarna i.

Men använd lagom ljummet vatten. Varmt vatten på iskalla tassar kan göra vansinnigt ont. Och torka tassarna ordentligt torra för att undvika svamp.

Håret som växer mellan trampdynorna kan klippas på långhåriga hundar för att undvika att snöklumpar bildas. I snöklumparna samlas sand, salt och annan smuts upp och irriterar tassen. Men klipp inte bort tasshåret på korthåriga hundar!

8. Varning för glykol

Uppsök veterinär om du misstänker att hunden fått i sig glykol. Glykol (etylenglykol), som är ett vanligt frostskyddsmedel i bland annat kylarvätskor, är riktigt -förrädiskt. Det är mycket giftigt men smakar sött varför hundar gärna slickar i sig en utspilld skvätt eller en pöl som läckt ut från en bil. Symtomen är svårupptäckta och även i mycket små mängder kan det vara farligt. Sök vård direkt.

9. Extra mat inte nödvändigt

Man kan tänka sig att hunden kan behöva lite extra energi när det är snö och kallt. Och visst, arbetande jakt- och draghundar kan behöva extra mat under den kallare perioden, men de flesta hundar behöver inte fylla på förråden. Många hundar är dessutom överviktiga och om de tar det lite lugnare vintertid när det är kallt och svårare att röra sig riskerar de att gå upp i vikt om de får extra mat.

Aktuellt