Skidspåren där hundar är välkomna

Skidspåren där hundar är välkomna

Äntligen är det vinter! Fram med skidorna och ut i spåret. Det är precis vad man längtar efter. Och visst går det att ta med hunden, men inte överallt.

Av Elisabet Broomé Foto Getty Images

Du som läser detta är i de flesta fall hundägare. Och säkert åker du skidor och hunden följer med ut i skidspåret. Då har du oundvikligen mött både ris och ros i spåret. För att du endast ska mötas av ros i år – läs igenom detta. Dels så du hittar rätt skidspår, där hundar är välkomna. För det finns speciella sådana, både i fjällen och runtom i Sverige. Och det går att ta reda på var.

Etikett i skidpåren

Men det handlar också om vett och etikett i skidspåret. På så vis blir dagen trevligare för alla. Även vovven som också ska ha en härlig dag med sin favorit, nämligen dig!

Skidspår är känsliga saker. De håller faktiskt inte för många tassar, mer eller mindre självklart beroende på kyla, snökvalitet med mer. Men en ganska bra grundregel för hundar i skidspår är att inte ta med hund där man aktivt tränar skidåkning som sport. Sedan brukar det ofta finnas andra skidspår som är till för lite trevligare långsammare upplevelse av skidåkning. I dessa kan man oftare ta med hund.

Välkommen i skatespåren

Men när vi kommer till de professionella anläggningarna i fjällvärlden, eller var än de finns runtom i hela Sverige, så ska man följa de råd och den skyltning som finns på plats. Och där är oftast hundar förbjudna/ej tillåtna. Men om det finns skatespår, vilket brukar bli allt vanligare, så kan hund ofta följa med om de håller sig i dessa spår. Träna din hund så den springer fint i koppel eller draglina vid sidan av.

Inställningen till hundar i spåret är olika, i Vännäs kommun är man mycket generösa, där står på kommunens hemsida: ”Skidåkning med hund får ske i kommunens samtliga skidspår, med undantag för tisdagar, torsdagar eller i samband med olika typer av arrangemang.”

Skidspar.se

Men så generöst är det inte överallt. För den bästa information, gå in på sajten www.skidspar.se. Här finns spårinformation från hela Sverige och här är det angivet var du är välkommen med hund.

Vill du läsa hela artikeln och få tips om var det finns fina skidspår där hundar är välkomna, eller om du vill veta hur du och din hund ska lära er att åka skidor tillsammans? Läs då nummer 12/2019 av Härliga Hund, ute i butik nu. Eller börja prenumerera.

Vill du prenumerera?

Kolla in våra erbjudanden här.

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret