7 tecken på att hunden behöver mer stimulans

7 tecken på att hunden behöver mer stimulans

Har du en hund som har svårt att komma till ro, hittar på ofog eller skäller i tid och otid?  Kanske behöver den helt enkelt mer mental stimulans.

Motion och att få göra sina behov är förstås viktigt för hundens fysiska välbefinnande, men även hjärnan måste få sitt för att hunden ska må bra och känna sig tillfreds. Så även om du och hunden ofta springer joggingrundor tillsammans tills ni båda ligger och flämtar av ansträngning, räcker det inte för att tillfredsställa alla behov din hund har.

Det här är tecken du bör vara vaksam på

Här är några beteenden som kan vara tecken på att hunden behöver mer mental berikning i form av träning, små uppgifter att lösa, eller annat som får den att använda sin välutvecklade hjärna.

1. Hunden har ofta svårt att slå sig till ro, trampar runt och kanske byter viloplats hela tiden.

2. Den hittar på ”dumheter” biter sönder saker, drar runt på skor eller annat.

3. Hunden jagar omotiverat sin svans, slickar eller gnager på olika kroppsdelar utan att där är någon synbar skada eller irritation.

4. Hunden skäller på allt och alla. En hund som har för lite att göra kan hitta på egna uppgifter åt sig själv.

5. Jycken gräver omotiverat mycket. Visst, ett ben eller två kanske måste grävas ned ibland, men om hunden ofta verkar gräva, bara för grävandets skull, kan det vara ett tecken på att den är uttråkad.

6. Hunden sover onormalt mycket. En hund behöver cirka 12–17 timmars sömn per dygn, valpar och gamla hundar sover mer och mest, men om din hund verkar sova sig igenom livet är det ett tecken på att den inte mår bra. Det kan vara fysiskt, men likaväl psykiskt.

7. Hunden går ofta omkring och smågnäller. Ibland kanske den bara försöker tjata till sig en extra godbit, eller så kan den ha ont någonstans. Men hittar du ingen förklaring kanske den faktiskt har tråkigt, vad gjorde du själv när du var liten och inte hade nåt att göra? Just precis  – du försökte få i gång någon kompis, syskon eller gnällde lite på dina föräldrar.

Aktivera hjärnan – varje dag

Uppvisar din hund något eller några av dessa beteenden och du tror att det beror på att den är uttråkad kan du hitta många tips på mental aktivering här på sidan. Men tänk på att inte låta beteendet ”löna sig”. Vänta tills hunden är tyst, ligger stilla eller självmant har släppt skon innan ni hittar på något kul tillsammans. Och se till att aktiveringen blir regelbunden, varje dag. Det behöver inte vara långa stunder, hellre  små pass flera gånger om dagen.

Här hittar du 10 roliga hjärnaktiviteter som berikar din hunds liv

Källa: iHeartDogs

 

 

Aktuellt