10 roliga hjärnaktiviteter som berikar din hunds liv

10 roliga hjärnaktiviteter som berikar din hunds liv

Plocka fram ditt lekfulla jag och ge både dig och hunden en kul och stimulerande stund tillsammans. Här några enkla lekar och vardagsaktiviteter som ger hunden den så viktiga mentala stimulansen.

1. Välj rätt hand

Håll händerna bakom ryggen och ta en godis i ena handen och håll fram, precis som när du leker med barn men här är hunden överlägsen eftersom den kan lukta sig till rätt hand. Väljer hunden fel hand, vänta ut den tills den väljer rätt och gör om. Det kan ta några gånger innan hunden förstår vad den ska göra.

2. Kurragömma

En klassiker som funkar lika bra för hundar som ungar. Är ni fler hemma kan en person hålla i eller stänga in hunden medan du eller flera personer gömmer sig om det bara är du och hunden får du träna hunden att vänta tills du ropar att den får komma. Här behövs inget godis, att hitta dig är belöning nog!

3. Gömma godis/leksak

Välj något ätbart hunden gillar med stark doft eller kanske en populär leksak, tuggben – och göm. Visa gärna vad hunden ska leta efter först och gör det inte alltför lätt om hunden är snabb men du kan alltid trappa upp efter hand. En del hundar ger upp snabbt och ber matte/husse om hjälp men uppmuntra den att fortsätta leta. Perfekt övning för att träna uthållighet.

4. Hjälpredan

Varför inte träna hunden till något användbart, som till exempel hämta posten, tofflorna, kopplet, eller plocka upp när du tappar något … Du kan också lära din vovve att öppna skåpsluckor och lådor, hunden får lättare grepp om du binder en handduk eller ett snöre i handtaget. Har du en lättlärd hund med stor räckvidd kan det vara bra att tänka en gång extra innan du tränar in detta, om det finns lådor du inte vill att hunden ska komma åt kan det vara bra att skippa den här övningen.

5. Träna ordförståelse

Känner du till Chaser, bordercollien som kan över 1 200 ord och kan hämta rätt leksak bland 800 stycken!? Nu är ju just hon väldigt speciell, men alla hundar kan lära sig några ord och saker om du tränar med tålamod. Visa hunden föremålet, säg namnet och upprepa ofta. Du kan behöva träna under flera dagar och sedan kan du prova om hunden kan hämta det bland andra föremål och successivt utveckla vokabulären. Hunden behöver såklart förstå kommandot hämta innan!

6. Lär hunden att städa

Hundar som gillar att apportera och bära saker brukar snabbt fatta den här aktiviteten. Sprid ut leksakerna på golvet, peka och låt hunden hämta dem och ge till dig, en i taget. Perfekt även i tv-soffan på kvällen och om du vill göra det lite svårare, be hunden lägga sakerna i en hink eller låda.

7. Köp ett hundpussel/en aktivitetsleksak

Det finns många olika varianter och svårighetsgrader som kan hålla hunden sysselsatt en lång stund, givetvis är du med och hejar på. Du kan också göra egna leksaker.

8. Låt hunden jobba för maten

Lägg torrfoder eller godis i en pappkartong, handduk eller plastflaska. Uppmuntra hunden att leta, gräva och krafsa för att få fram sitt foder. Låt den jobba lite för maten men se upp så den inte kan få i sig till exempel plastkorkar eller annat olämpligt. Har du en hund som äter och sväljer ”allt”? Skippa denna övning.

9. Lek ”rapport”

Här behövs två personer som hunden omväxlande ska gå till när ni ropar på den. Vill du göra det lite svårare, be hunden bära med sig något och lämna till den som ropar. Ännu svårare blir det om ni är ännu fler, och så ska hunden gå till rätt person. Kom ihåg att belöna rikligt!

10. Byt promenadrunda

Inget är så stimulerande som nya platser och nya dofter.

Och kolla här! Här finns det 10 tips till!

Aktuellt