5 tecken på att din hund kan vara dement

5 tecken på att din hund kan vara dement

Om du har haft en äldre hund vet du kanske redan vilka de här tecknen är, eller åtminstone så känner du igen dem.

Symptom på demens hos hundar kallas ibland för kognitivt dysfunktionssyndrom – CDS – efter engelskans Cognitive Dysfunction Syndrome. (Kan också kallas Canine Cognitive Dysfunction, CCD.)

Forskningen strävar efter att få fram bättre tester för att kunna diagnosticera demensen och ge de äldre hundarna behandling om de behöver det. Tidig upptäckt är viktigt eftersom hundars demens kan vara upp till fem gånger aggressivare än människors.

När är hunden gammal?
En mindre hund på ca 10 kilo börjar bli gammal vid 11 års ålder, medan en större hund på 25–40 kilo börjar bli gammal redan vid 9 års ålder. I Europa och USA finns tillsammans över 45 miljoner äldre hundar. Demens finns hos 28% av hundarna över 11 år och hos hela 68% av hundarna i åldern 15–16 år.

Här är några tecken som kan tyda på att din pälskling behöver vård:

1. Planlöst traskande (i synnerhet på natten)
Många hundar med demens tappar lokalsinnet, känner inte igen sig i bekanta miljöer och kan gå in i ett rum och direkt ha glömt varför de alls gick in där. Att stå och stirra in i väggen kan också vara ett tecken på demens.

2. Hunden känner inte igen dig, och inte heller era goda vänner – människor och hundar
De kan också sluta reagera på sitt namn, antingen på grund av att de inte hör, eller på grund av att de tappat intresset för omgivningen. Dementa hundar hälsar inte heller längre lika glatt på folk som de en gång gjorde.

3. Allmän glömska
De glömmer inte bara vad de höll på med, utan också var man går ut. Vissa hundar ställer sig vid dörren som de brukade göra förut, men då kanske på fel sida om dörren eller vid fel dörr helt och hållet.

4. Sover mer och mer, och gör inte så mycket
Det är jobbigt att bli gammal – även för hundar. Har man demens brukar man sova mera, ofta på dagtid och desto mindre på natten. Hundens naturliga drift att upptäcka, leka och att söka människors uppmärksamhet avtar och hunden går mest omkring planlöst.

5. Hoppsan
Den allmänna förvirringen gör att de glömmer att de just varit ute och glömmer bort sin rumsrenhet. De slutar också att ge tecken på att de behöver gå ut. De kan helt enkelt kissa eller bajsa inne trots att de just varit ute.

I Härliga hund nr 4  har vi samlat tips och råd för att ge din grånos de bästa förutsättningarna att bli en pigg senior. Tidningen finns i butik nu (fram till den 28 april 2021) så missa inte den!

Du kan även köpa den här

Källa: BarkPost

Läs också: Ta hand om din gamla hund på bästa sätt
Se också: Hunden blev dement

 

Aktuellt