10 aktiviteter för mental stimulans

10 aktiviteter för mental stimulans

Busväder ute? Pigg på lite ny inspiration? Behöver du tips på hjärnstimulerande vardagsaktiviteter? Här kommer tio tips för mental stimulans för vovve. 

1. Ge hunden ett dagligt jobb

Kanske kan den hjälpa dig att hänga tvätt/plocka upp tvätt i tvättkorgen och ge dig, hämta vedklabbar till brasan i boden eller väcka barnen? Det är bra mental stimulans.

2. Bestäm träff med en kompis

Att få leka med, eller bara träffa en annan, trevlig, hund är både kul och stimulerande. Att träffa nya människor , eller andra djur, är också spännande och låter hunden använda alla sina sinnen.

3. Fixa en grävgrop åt hunden

Har du en trädgård och kanske till och med en övergiven sandlåda – perfekt. Här kan du gömma leksaker eller annat kul hunden ska gräva upp. Fungerar lika bra med snö eller en lövhög.

4. Lek monster

Här får du förstås känna in och vara lyhörd så att inte hunden blir rädd. Men känner sig hunden trygg med dig kan du smyga på den och vara lite läskig och jaga den, och sen byter ni, så att du är rädd för hunden. Avsluta med kramkalas.

5. Upptäck en ny miljö

Kanske kan hunden få följa med till djuraffären när ni ska köpa foder, prova att åka hiss, buss, sitta med på uterestaurangen eller titta på fåren på 4H-gården? Det ger fin mental stimulans. Är det okej för jobbarkompisarna att den får följa med till jobbet en sväng? De flesta hundar är nyfikna av naturen, men ta det varligt om du har en försiktig hund, det ska vara en trevlig upplevelse.

6. Låt någon annan ta en promenad med hunden

Andra människor går andra vägar och gör annorlunda saker. Är det en person hunden – och du – känner er trygga med blir det kul och nytt.

7. Byt ut leksakerna

Det kan vara lätt att förköpa sig, och har du ett lager, låt bara hunden ha några leksaker i taget. Sedan kan du plocka fram och byta ut lite då och då så blir de nya igen.

8. Ge hunden något att tugga på

Ett märgben eller tuggben kan hålla hunden sysselsatt ett bra tag. Men håll ett vakande öga på tuggeriet så att hunden inte sätter i halsen.

9. Lär hunden något nytt

Kanske ett partytrick, eller gå all in för lydnadsövningarna, hunden bryr sig inte i fall den tränas att falla död ned på ordet ”Pang” eller göra en perfekt apportavlämning. Det är uppiggande mental stimulans för vovven. Huvudsaken är att den får lära sig något nytt på ett trevligt, positivt sätt. Kanske har ni några gamla trick att damma av också?

10. Gosa, mys, klappa och prata med hunden

Att ge hunden din odelade uppmärksamhet är guld värt. Beröring gör att både två- och fyrbenta mår bra och att få hunden att känna att den är betydelsefull och älskad kan få den mest uttråkade hund på gott humör igen.

 

Källa: Puppyleaks

 

 

Aktuellt