WHIPPET

 WHIPPET

Närhetsälskande, mångsidig och snabb. Den godmodiga, smäckra whippeten trivs lika bra på kapplöpningsbanan som i sängen. Gärna under täcket.

Text Isabella Södergren mfl Foto privat, Getty Images

Whippeten har sitt ursprung i Storbritannien, den är en medelstor hundras som förekommer i alla färger och färgkombinationer. Rasstandarden anger en önskvärd idealhöjd som är 46-51 centimeter för hanar och 44-47 för tikar. Rasen tillhör grupp 10, vinthundar.

Redan från 1300-talet kan man finna små greyhoundliknande hundar i konsten, genetiskt sett har whippeten ganska mycket gemensamt med greyhounden, men den blev godkänd som en egen ras i Engelska kennelklubben år 1890.

Stark jaktinstinkt

Traditionellt användes whippets, precis som andra vinthundar, framför allt till jakt på hare och kanin. Den har en stark jaktinstinkt, jagar med synen och kan komma upp i hastigheter runt 56 kilometer i timmen. Dagens whippets används inte till harjakt, men kan få utlopp för sin jaktinstinkt genom lure coursing, som är en simulerad harjakt efter trasa på en snitslad bana. Det är även vinthundarnas bruksprov. Lure coursing efterliknar den hetsjakt som vinthundarna ursprungligen framavlades för och tillåter dom att få utlopp för sitt rastypiska beteende. Hundkapplöpning och whippetrace är andra aktiviteter som passar whippet.

För vilken typ av ägare passar en whippet?

Whippeten har ofta ett behagligt temperament med en öppen och glad inställning till sin omgivning. Rasen passar aktiva ägare, som valp kan den vara både aktiv och uppfinningsrik, även inomhus. Den passar bra som förstagångshund, då den är anpassningsbar och lätt att sköta. Pälsen behöver inte trimmas utan det räcker att bada hunden vid behov.

Finns det någon typ av miljö eller ägare som inte passar rasen?

Vinthundar sägs ofta vara svårtränade, och är väl knappast förstahandsvalet för den som vill hålla på med tävlingslydnad. Men faktum är att det finns framgångsrika whippets inom både rallylydnad, viltspår, agility och freestyle. När man tränar en vinthund gäller det att ha gott godis och inte tråka ut den.

Tycker du att hundar inte ska var i soffor och sängar är whippeten troligen inget bra val. En whippet vill vara nära sina människor, den älskar att ligga och mysa i soffor och sängar, gärna även under täcket.

Hur mycket aktivering behöver den dagligen?

Exakt hur mycket aktivering en whippet kräver kan variera mellan olika individer, men då den är en vinthund är det viktigt att den får springa och sträcka ut regelbundet. Med valpar är det lika viktigt att träna passivitet som att aktivera dem. För mycket aktiviteter för en ung hund kan leda till att den får svårt att koppla av och därmed verkar överaktiv. Vuxna whippetar deltar gärna i lure coursing eller andra typer av hundkapplöpning. Agility och annat fartfyllt brukar också vara uppskattat.

Finns bör man tänka på om vill skaffa en whippet?

En whippet behöver rejäla promenader, gärna cykelmotion, men den har också ett behov av att få springa lös och sträcka ut. Då jaktinstinkten ofta är stark kan det vara klokt att främst låta hunden springa fritt på inhägnat område.

Vad är det bästa med whippeten?

De är följsamma, vänliga, kärleksfulla och otroligt mångsidiga.

Om jag vill veta mer?

Svenska whippetklubben kan svara på frågor och anordnar både utställning samt lokala aktiviteter. På hemsidan finns även valphänvisning. www.whippetklubben.se

 

Vill du veta mer om whippet, hela artikeln finns att läsa i det senaste numret av tidningen Härliga Hund, nr 4 2020. Här kan du börja att prenumerera.

 

Aktuellt