VM-hunden Leela har spårats

VM-hunden Leela har spårats

Sheltietiken Leela från Colombia har varit bortsprungen sedan hon skulle delta i agility-VM i Kristianstad den 4 oktober. Nu har man nya spår.

I samband med agility VM i Kristianstad i början av oktober försvann en av de hundar som skulle tävla. Leela är en sheltietik från Colombia som var i Sverige för att tävla för det colombianska landslaget i VM.

Men Leela försvann innan tävlingarna började. Nu har man fått upp nya spår, cirka 2 veckor efter försvinnandet.

– En ID-hund har bekräftat genom doft, säger Joakim Persson från svenska Agilityklubben. Ägarna hade henne lös när hon blev rädd för en joggare och sprang i väg från dem.

Sedan dess har ägarna och frivilliga sökt efter den colombianska landslagsstjärnan. I det första söket efter Leela deltog 150 personer. Nu har hunden synts till – drygt 2,5 mil bort.

Ny observation av Leela

– Det gjordes en observation utanför Sölvesborg, i Valje. Privatpersoner såg en hund som liknade den vi letade efter. Vi åkte dit och kunde då bekräfta att Leela rört sig där, säger Joakim Persson till Expressen.

Kvar i Sverige är husse Javier Vega för att fortsätta sökandet efter tiken, däremot har matte Yury López lämnat Sverige. Den colombianska landslagsstjärnan sägs vara en av de bättre i världen inom sin gren.

– Jag tror att det är svårt att värdesätta en hund som den här i pengar. Hon är bäst i det colombianska landslaget, säger Joakim Persson till Expressen.

Hjälpa till

På tisdagskvällen pågick ett möte om hur sökandet efter sheltietiken ska omorganiseras efter genombrottet.  Men den svenska Agilityklubben uppmanar den som söker efter hunden att ta det varsamt.

Den som vill hjälpa till i sökandet efter Leela uppmanas närma sig henne lugnt, gärna med en bit hundgodis. Men att fånga henne rekommenderas inte, det ger i värsta fall motsatt effekt.

– Ser man Leela ska man inte försöka fånga henne, det kan göra henne mer stressad, säger Ronja Österberg, som är kontaktperson. Man kan testa locka med hundgodis eller stänga in henne i trädgården, ring mig därefter så förmedlar jag det vidare.

Vet du något:

Den som har information om var Leela befinner sig uppmanas höra av sig till Ronja Österberg, svensk kontaktperson för de två colombianska ägare. Ronja Österberg nås på nummer +46 76 837 38 22.

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu