Visst kan gamla hundar lära sig sitta!

En äldre hund kan få tillbaka livsglädje och energi om den får lite ny stimulans.

Visst kan gamla hundar lära sig sitta!

Glöm det förklenande talesättet, ny forskning visar att gamla hundar, precis som gamla människor, har god kognitiv förmåga långt upp i åldrarna.  Men ibland är kroppen inte så pigg. Här får du tips på skonsam aktivering för grånosen.

Alltför många äldre hundar ligger hemma och har tråkigt när kroppen inte längre klarar de där härliga långpromenaderna eller träningen på samma sätt som förr. Men att hålla igång lagom ger livskvalitet och fördröjer åldrandet på din gamle vän.  Så länge hunden inte är dement kan den lära nytt! Men ha tålamod, det går kanske inte lika snabbt som när den var ung. Kanske orkar hunden inte heller jobba lika länge som förr. Var lyhörd, det centrala här är ju att hunden ska ha kul och bli stimulerad.

Nosaktivering passar alla

Alla typer av nosarbete, som nosework (där hunden tränas att hitta en särskild doft, till exempel utspädd eucalyptus), spår (viltspår med blod eller personspår). Hemmaaktivering som att leta godis eller mat utspritt på marken, eller där du dragit till exempel en korvbit längs golvet/marken som ett doftspår hunden får följa, är stillsamt men mycket mentalt stimulerande.  Tveka inte att anmäla den gamla hunden till en kurs i nosework eller kantarellsök! Bra aktivering även för hunden som har fått nedsatt syn.

I nya numret av Härliga Hund, nr 11, som utkom den 26/10 får du tips på en mängd bra aktivering för den äldre, eller fysiskt nedsatta, hunden.  Dessutom massor av goda råd generellt, för att ta bra hand om din senior.ANNONS

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

En cancerdiagnos behöver inte innebära slutet

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken om Molly – den fyrbenta detektiven