Visst förstår hunden vad du säger!

Söt fundersam terrierhund som funderar över va matte säger och hur

Hm. Ibland säger matte: "Sitt!" och ibland säger hon "Sitt fint" – undrar vilket det är som gör att jag får godis ...?

Tror du att det bara är tonfallet som avgör om hunden förstår vad du säger? Då får du tänka om. I veckan kom nyheten som egentligen inte var någon nyhet för oss som har hund. Hundar förstår faktiskt orden vi säger. 

Kanske är det ingen överraskning för dig som pratar mycket med din hund, men nu finns det mer vetenskapliga bevis på att hundar verkligen lyssnar till ord och inte bara lyssnar till vårt tonfall och håller koll på vårt kroppsspråk. Det rapporterade Vetenskapsradion i P1 tidigare i veckan. Så kanske ska du vara lite försiktig med att säga till kompisen på promenaden:  ”Kolla, det sitter en KATT under bilen där borta”, för det är fullt möjligt att en kattintresserad hund uppfattar ordet, även om tonfallet är neutralt.

Reagerar på ord, inte tonfall

Forskaren Attila Andics vid Eötvös Loránd University i Budapest, Ungern, har mätt aktiviteten i hjärnan på 13 hundar av fyra raser (schäfer, golden retriever, chinese crested dog och border collie) med magnetkamera samtidigt som deras ägare uttalat olika positivt värdeladdade ord i skilda tonfall. Ägarna fick till exempel säga ”duktig hund” med både glatt och neutralt tonfall. Responsen i form av mätbar aktivitet i hundens hjärna visade då att det var själva orden hunden reagerade på. Tonfallet hade ingen betydelse. Hundarna reagerade inte på ord som inte hade någon betydelse för dem.

Forskarna funderar nu på om det kan vara så att alla däggdjur har den här förmågan att lära sig mänskligt tal – tänk Doktor Dolittle! – med den svenske etologen Per Jensen ställer sig tvivlande till det.

– Jag tror det beror på att människan och hunden har samexisterat i så många årtusenden. Att de helt enkelt har utvecklat en unik förmåga, för att de vill förstå oss, säger han till Vetenskapsradion.

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Vaccinationer – rätt skydd är viktigt

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret