Virtuell draghundsaktivitet i coronas spår – lockar tusentals deltagare från hela Sverige

Draghundföreningen Lag 42 Team Sollefteå har tagit initiativ till det virtuella draghundevenemanget ”Dog Lovers Against Corona”. På bilden initiativtagaren Erik Löfgren med två Siberian Huskys. Foto: Juhani Ahokas Löfgren, Lag 42

Virtuell draghundsaktivitet i coronas spår – lockar tusentals deltagare från hela Sverige

I dessa “coronatider” är det viktigt att vi följer råd och rekommendationer att inte träffas – men det är samtidigt viktigt att vi är ute i friska luften och rör på oss och tränar med våra hundar. Därför har draghundföreningen Lag 42 Team Sollefteå lanserat draghundaktiviteten Dog Lovers Against Corona.

– Vi kallar det för Dog Lovers Against Corona under mottot ”vi tränar tillsammans utan att träffas”, berättar initiativtagaren och evenemangsledaren Erik Löfgren från Sollefteåklubben Lag 42.

Arrangemanget genomförs lördagen den 30 maj, samma helg som Lag 42 Team Sollefteå normalt skulle ha genomfört den stora nationella draghundtävlingen Sollefteå Summer Race på Resele elljusspår. Den tävlingen är uppskjuten till i höst. I stället satsar Sollefteåklubben nu på den här virtuella draghundsaktiviteten.

3 kilometer på hemmaplan

Konceptet är att deltagarna springer/går, cyklar, kör dogscooter eller vagn med sina hundar på en sträcka på cirka 3 kilometer på hemmaplan. Sedan mejlar man in uppgifter om tid, plats och namn till Lag 42 eller gör ett inlägg på Dog Lovers Against Coronas facebooksida.

Tillsammans på egen hand

– Det är ju viktigt att vi fortsätter att röra på oss, vara ute i naturen och träna med våra hundar. Tillsammans ska vi stötta samhället i kampen mot corona och vi gör det genom att göra saker tillsammans utan att träffas, säger Erik Löfgren.

Uppdämt behov

Evenemanget började marknadsföras i sociala medier under påskhelgen och har snabbt fått en stor spridning runt om i ”Hund-Sverige”.

– Ja, redan i början av maj hade vi fått in över 8 000 intresseanmälningar. Det märks att det finns ett uppdämt behov av draghundsaktiviteter runt om i landet nu när all ordinarie tävlingsverksamhet under vår- och sommarsäsongen är inställd, säger Erik Löfgren.

Fler virtuella aktiviteter

Sollefteåinitiativet ”Dog Lovers Against Corona” har fått stor nationell uppmärksamhet, bland annat av Svenska Draghundsportförbundet och nu har även andra hundklubbar runt om i landet börjat planera för egna virtuella draghundsaktivteter.

Kostnadsfritt deltagande

– Vårt evenemang är helt kostnadsfritt. Däremot är det många hundföretag som har det kämpigt ekonomiskt just nu på grund av corona. Därför uppmanar vi deltagarna att skänka en valfri ”deltagaravgift” till något hundföretag i sin närhet.

Nyhetsbrev

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Hund hos veterinär

Distriktsveterinärerna: Hjälp finns om hunden blir akut sjuk

Bloggar

Blodgivare

Hundar som räddar (varandras) liv

Tävla och vinn

Tik med valpar

Uppfödare! Har du bästa bilden?

Senaste numret