Vilket sätt är bäst för att träna en hund?

Vilket sätt är bäst för att träna en hund?

Lyckliga och lydiga hundar är önskemålet. Men hur lyckas man på bästa vis nå det? Ja, vilket sätt är bäst för att träna en hund?

Det har sen länge funnits olika metoder för att träna hundar. Förr i tiden användes oftare en bestraffningsbaserad metod. När hunden gjorde fel sa man ”Fy!”, eller  drog i kopplet. Numera använder de flesta en så kallad belöningsbaserad metod, när hunden gör rätt blir det godis och beröm! 

Träna hundar

Man kan alltså göra en grov uppdelning av de olika träningsmetoderna, bestraffnings- och belöningsbaserade metoder. I den så kallad bestraffningsmetoden använder man sig av obehag för hunden när den inte beter sig som man önskar. I belöningsmetoden använder man sig av belöningar när hunden gör rätt. Båda sätten kan såklart användas för att få en hund att lära sig saker. Frågan är vad de har för effekt på hundens mående och dess relationen till matte/husse?

Ny forskning

Man vet sen tidigare att hundar som tränas med bestraffningsbaserad träning har större risk att utveckla osäkerhet och olika beteendeproblem. Problemet är att den här forskningen har varit baserat på uppgifter på ägarnas egen bedömning av träningsmetoder och hundbeteende.

I en studie som blev klar för ett år sen har en portugisisk forskargrupp använt sig av betydligt noggrannare metoder för att undersöka frågan. Och även här drar forskarna slutsatsen att bestraffningsbaserad träning riskerar att försämra hundars välfärd. Både under själva träningen och efter träning.

Högre nivåer av stress

Resultaten visade att hundar som tränades med bestraffningsbaserade metoder i större grad visade stressrelaterade beteenden under själva träningen. Hundarna hade dessutom högre nivåer av stresshormoner i salivprov som togs i anslutning till lektionerna. Inte nog med det, hundarna var dessutom mer “pessimistiska” i ett av testen, vilket tyder på en långvarig negativ effekt på hundarnas psykiska tillstånd.

Slutsats: Bestraffningsbaserad träning riskerar att försämra hundars välfärd. Och det gäller både under träning och efter träning.  

Vill du läsa mer:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33326450/

Aktuellt