Vilka hundraser lever länge?

Vilka hundraser lever länge?

Det en önskar är en hund med ett friskt och lyckligt liv. Men är det något man bör ha i åtanke när man väljer ras? Statistik från Agria visar att det finns tydliga skillnader mellan medianåldern mellan olika hundraser. 

Visst finns det hundar som lever till de blir 15 år och är friska genom hela livet. Sen finns det andra som tidigt får problem med sjukdomar. Men är detta rasbetingat? Är det en skillnad mellan olika raser hur länge individen lever?

Små raser lever längre

Generellt kan man säga att små raser lever längre än stora raser. Statistiken nedan kommer från Agria Breed Profiles. Medianålder som anges innebär att 50 procent av djuren dog före denna ålder och för 50 procent efter. Statistiken visar livslängden för de hundar som haft en gällande livförsäkring vid dödstillfället, och som fått ersättning ifrån försäkringen.

”Raserna som omnämns här är exempel, det kan finnas andra raser som tillhör en mindre rasgrupp och därmed inte ingår i Agria Breed Profiles”, förklarar Pernilla Melander kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring.

Andra faktorer som påverkar statistiken är att Agria inte alltid får reda på att hunden har dött när hundägaren väljer att avsluta en försäkring samt livförsäkringen upphör, beroende på ras, vid 8, 10 eller 12 års ålder. Om hunden avlider efter denna ålder syns det inte i statistiken. 

Exempel på hundraser med kortare livslängd jämfört med alla raser

Berner sennen, medianålder 6 år

Cane corso, medianålder 5,6 år 

Engelsk bulldogg, medianålder 5 år 

Fransk bulldogg, medianålder 4,5 år 

Tysk jaktterrier, medianålder 4,7 år 

Irländsk varghund, medianålder 5,3 år 

Newfoundlandhund, medianålder 5,3 år

Exempel på hundraser med längre livslängd jämfört med alla raser

Bichon havanais, medianålder 9,2 år 

Finsk lapphund, medianålder 9,3 år

Dvärgschnauzer medianålder 9,6 år

Jack russel terrier, medianålder 9 år

Alla tre pudelvarianterna har goda chanser att leva länge mellan 8,1-9,5 år. Ett exempel på en större ras som blir äldre än genomsnittet av alla raser (7,4 år) är bland annat tervueren med en medianålder på 8 år samt golden retriever 8,1 år. 

Alla uppgifter kommer från Agria Djurförsäkring.

Aktuellt