Vilka är de populäraste hundnamnen i Europa?

Vilka är de populäraste hundnamnen i Europa?

Kallar du på Bella, Luna eller Molly så kan det komma många hundar springande. Samma namn är nämligen de mest populära i flera nordiska länder. 

Det är uppenbart att vi hundägare inte har någon större fantasi vad det gäller att döpa våra jyckar. Sigge har toppat listan i många år, likaså Molly. Och det inte bara i Sverige – utan i nästan hela Skandinavien!

Luna inte poppis i Sverige

Försäkringsbolaget Agria har låtit sammanställa de populäraste namnen i sex europeiska länder. I flera länder ser listan likadan ut. Namnen fungerar internationellt och återkommer därför i flera länder med ett par avvikelser, till exempel  de franska hundarna som går sin egen väg. Samt att svenskarna inte har tagit Luna till sitt hjärta i samma omfattning.

En hund kan egentligen heta vad som helst, det finns inga regler och man kan ta ut svängarna rejält. Men tio-i-topp listan över hundnamn i de sex länder där Agria har verksamhet visar att många hundägare fattar tycke för liknande namn i de flesta länderna. I Sverige, Norge och Danmark återkommer fler namn, medan Finland och Frankrike särskiljer sig något mer.

– Ett riktigt bra hundnamn ska vara kort, enkelt att säga och gärna innehålla ett s eller sj-ljud, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Är din hunds namn med på tio-i-topp listan?

Sverige Danmark Norge Finland Frankrike UK
Molly Molly Luna Luna Oslo Bella
Bella Bella Bella Alma Olya Luna
Charlie Luna Mira Hugo Olympe Lola
Doris Charlie Molly Onni Onyx Poppy
Sigge Mille Leo Sulo Otis Teddy
Elsa Coco Max Herrta Blue Buddy
Sally Balder Kira Helmi Drake Ruby
Stella Freja Balder Elli Guess Willow
Alice Anton Milo Martta Isis Milo
Bosse Frida Ronja Kerttu Jewel Daisy

Listan över namn i Frankrike får mest ses som en inspirationskälla eftersom beståndet fortfarande är under uppbyggnad sedan starten 2018.

Aktuellt