Viktigt om röntgen och registrering i sommar

Viktigt om röntgen och registrering i sommar

Väntar du en valpkull som föds under semestertiden? Ska din hund röntgas? Behöver du ett ägarintyg för hunden? Eller är den nära att erövra ett championat? I så fall ska du läsa det här!


Sommaren är lika med högsäsong för SKKs registreringsavdelning som har ett styvt jobb med att hinna registrera alla valpkullar som föds då. De har därför sammanställt lite tips och råd som får handläggningen att flyta smidigare under högtrycket.

Registrera valparna i tid

Vanligtvis går registreringsarbetet snabbt, men under sommaren bör du räkna med minst 10 arbetsdagar för att vara säker på att få valparnas handlingar i tid till leveransdagen. Använd gärna SKK:s e-tjänst för valpregistrering, den är tillgänglig för samtliga hundraser bortsett från cavalier king charles spaniel.

Se till att bifoga allt handlingar

För att din valpregistrering ska flyta på så snabbt som möjligt, fyll i alla nödvändiga fält på ansökan och bifoga handlingarna som krävs. Osäker? Läs en extra gång i registreringsbestämmelserna eller kontakta SKKs kansli.

Ingen röntgenavläsning under vecka 29 och 31

Under juli månad sker röntgenavläsning något glesare än vanligt. Vecka 29 och 31 sker ingen avläsning och under den perioden har man heller inga telefontider till avläsande veterinär. Vecka 30 sker viss avläsning.

Ägarregistrera via Mitt SKK

Är du uppfödare har du kanske lagt märke till att SKK inte längre står för portot om du eller valpköparen väljer att ägarregistrera via lappen på registreringsbeviset. Via Mitt SKK är det gratis! Tips – gör det tillsammans i samband med leverans av valpen.

Skriv ut ett ägarintyg

Behöver du ett ägarintyg för din hund? Det skickas inte längre ut via post utan du laddar själv ner intyget från Mitt SKK. Logga in för att se vilka hundar du står som ägare för. Välj önskad hund och klicka på ”ägarintyg” så laddas det ner.

Räkna inte med diplom och championat

När det är många valpkullar att registrera så prioriteras de före championat, då det är viktigt att uppfödaren hinner få valparnas handlingar i tid till leveransen. Tyvärr innebär det att det kan bli lång handläggningstid för championat. I värsta fall kanske de inte hinns med alls under sommaren. På grund av tekniska problem kan man heller inte skicka ut några diplom för närvarande.

Källa: SKK

Aktuellt