”Vi ville att hunden skulle ha en trygg plats”

”Vi ville att hunden skulle ha en trygg plats”

Innan familjen Weinberg skaffade hund så funderade de mycket över hur vardagen skulle lösas när jobb och skola drog igång igen efter sommarledigheten. Lösningen fanns på närmare håll än man trott. Bara fem minuter från familjens bostad bor Carolines föräldrar.

– Vi ville att hunden skulle ha en trygg plats att vara på, där vi kunde lämna den utan att behöva vara oroliga över hur hunden har det, berättar matte Caroline, så vi frågade mina föräldrar och de ville gärna vara delaktiga i vår tilltänkta familjemedlem, vilket kändes jätteskönt, annars hade vi inte kunnat skaffa en valp. Så numera består familjen av mamma Caroline med maken Micke, barnen Wilmer och Wincent, katten Sven – och Rut, en riktig ”byracka” menar Caroline. Rut är en härlig blandning av mops, amerikansk bulldog, old english bulldog och bullmastiff.

Ett litet energipaket

– Vi trodde att vi skulle få hem en riktig soffpotatis, eftersom det är 50 procent mops i henne men vi blev positivt överraskade, förklarar Caroline. Rut är ett riktigt litet energipaket, i väldigt lämplig storlek, som gärna vill följa med på promenader, löpturer, cykling och hon älskar att busa och leka.

Foto Josephine Fantenberg

Fundera över vardagen

– Fördelarna med att ha hund är många, du har en bästis och PT i ett – som till 99 procent är på ett strålande humör! Man kommer alltid ut på promenader – oavsett väder. Men man måste vara införstådd med att det är en familjemedlem som du kommer att ha i många år framåt, och en hund kräver tid, träning och motion. Jag tycker det är oerhört viktigt att innan man väljer att köpa en valp så ska man fundera igenom hur vardagen kommer att se ut. Har jag tid att ta hand om en hund? Vart ska hunden vara på dagarna? Det är sådant som Caroline poängterar extra. Carolines pappa, som är den som tar hand om Rut dagtid, jobbar hemifrån så allt löste sig jättebra med den vardagliga hundpassningen för familjen Weinberg.

Trygg i sitt extra hem

– Rut trivs jättebra hos min pappa. Och innan hade vi pratat om vilka ”regler” och ”kommandon” som skulle gälla, så att alla använder samma och det blir tydligt för Rut. Vi har även pratat ihop oss så att vi har samma syn på hur en hund ska tränas. Med denna lösning så vet hela familjen att Rut får det hon behöver. Hon kan även vara där de få gånger som familjen behöver hundvakt över natten. Rut är van och trygg i sitt extra hem.

Allt har fungerat

– Hon vet vart hundbädden och leksakerna finns men framför allt vet hon vart hundgodiset förvaras, säger Caroline och menar att familjen inte ser några som helst nackdelar med lösningen på daghusse och dagmatte, allt har fungerat från start.

Aktuellt