”Vi blev med valp inom en vecka”

”Vi blev med valp inom en vecka”

När yogaterapeuten Madeleine Wilhelmsson fick se labradoodle-valpen Maya var det kärlek vid första ögonkastet.
– Jag såg en annons och fem timmar senare körde jag och sambon raka vägen från Stockholm till Gränna för att träffa henne. Det här ”spontanköpet” är det bästa vi gjort – Maya hör hemma hos oss.

Labradoodlen Maya har varken lust eller tid att sitta still bredvid matte på den där gröna parkbänken i Humlegården. Hela världen, eller i alla fall Östermalm, väntar ju på att upptäckas och hennes pigga bärnstensfärgade ögon scannar av omgivningen, konstant på jakt efter mer bus. Mayas ljusa tassar är smutsiga av den lera hon nyss klafsat omkring i och hennes matte, Madeleine Wilhelmsson, inser att klädvalet med de vita jeansen kanske inte var det bästa. Att hålla ordning på yrvädret Maya är nämligen lättare sagt än gjort.

– Jag trodde det här skulle funka, men jag borde nog valt ett par mörka byxor ändå, haha, utbrister Madeleine efter ett tredje, eller är det ett femte, försök att få till en porträttbild. Men det lyckas till slut och Maya belönas rikligt med sitt favoritgodis.

Saknade något i sitt liv

Till vardags äger och driver Madeleine Wilhelmsson studion YogaMana i Stockholm, en verksamhet som är resultatet av den totala livsomställning hon tvingades göra efter att ha gått in i väggen för 15 år sedan. Hennes tidigare arbete som civilingenjör i en högpresterande och stressig miljö, i kombination med en lång rad privata påfrestningar, ledde till en total krasch.

– Jag var sjukskriven i två år och inga behandlingar eller mediciner tycktes hjälpa. Det var först när jag började praktisera medicinsk yoga dagligen och gjorde flertalet livsstilsförändringar som jag tillfrisknade. Yogan blev min räddning. Men, jag saknade fortfarande något i mitt liv – och det var en hund. Jag visste att hon väntade på mig där ute någonstans.

Sin kärlek till hundar har Madeleine med sig från uppväxten. Familjen hade flera welsh springer spaniels, men som vuxen har hon inte haft någon egen hund, förrän nu. Och även om Madeleine under en tid hade funderat på att skaffa hund så blev köpet ändå väldigt spontant. Det tog bokstavligen inte mer än en vecka efter att hon och hennes sambo sett annonsen om valpar till salu tills dess att de blev med hund. 

Maya följer Madeleine överallt, även på jobbet. I yogastudion kan det hända att en och annan kudde lever farligt.

Kärlek vid första ögonkastet

– Jag gjorde tvärt emot vad alla rekommenderar, och vem åker och tittar på en valp utan att falla för den totalt? Det var ju självklart kärlek vid första ögonkastet. Men jag måste erkänna att jag hade ångest den dagen vi skulle hämta henne. Var det verkligen en bra idé? Jag lever ett självständigt och fritt liv och driver också en verksamhet som kräver det.

Tvivlet försvann dock i ett nafs när Maya väl landat hemma hos paret och historien kan ju ses som ett exempel på att även ett spontanköp faktiskt kan bli bra.

Lugn start på landet

Den första tiden med Maya tillbringades på Madeleines och sambon Gustafs lantställe i skärgården. Det blev en lugn och trygg start i livet för den nya familjemedlemmen, som bekymmersfritt kunde tulta runt i gräset, jaga efter fjärilar och uträtta sina behov närhelst andan föll på. 

– Det var så smidigt att bara kunna släppa ut henne i trädgården och jag upplevde allt med Maya som oerhört enkelt, jag befann mig i ett slags rosa härlig valpbubbla. När vi sedan kom tillbaka till stan blev det en omstart för oss alla. Maya undrade var hon hamnat, vad alla bilar, ljud och människor var för något och jag och sambon insåg krasst att nu var dörren till trädgården utbytt mot en hissfärd ner till porten och ut på gatan. Promenaderna klockan fyra varje morgon gav inte upphov till något direkt jubel.

– Jag visste att hon väntade på mig där ute någonstans, säger Madeleine Wilhelmsson.

En sjusovare

Men redan efter ett par veckor sov sig Maya igenom hela nätterna och Madeleine beskriver henne idag som en riktig sjusovare som utan vidare kan sussa sig igenom en hel förmiddag. På vardagarna däremot har Maya inget annat val än att gå upp och ut klockan sju, innan det bär iväg till jobbet för matte och husse, och den som vaknar först går ut med vovven.

– Jag och min sambo har ju båda vuxit upp med hund men vi har ganska olika syn på uppfostran. Enligt mig ska hunden inte sova i sängen, det gjorde aldrig våra hundar i mitt barndomshem, men i min sambos familj var det precis tvärtom. Han menar att det är själva meningen med att ha en hund, att man ska gosa med den, och det kan han ju ha rätt i. Vi hade en deal i början att Maya fick vara i sängen på kvällen men att hon skulle sova i sin egen korg. Gissa hur det gick, haha? Nu sover hon i sängen hela tiden. 

Sökte en allergivänlig ras

Att valet föll på just en labradoodle berodde på flera saker. Madeleine sökte efter en allergivänlig ras med tanke på sitt arbete i yogastudion, till vilken Maya ofta följer med, samt en hund som inte fäller. Först funderade hon på en pudel men labradoodlens kombination av pudelns intelligens och labradorens hjärta avgjorde.  

– Maya har helt enkelt allt jag vill ha hos en hund.

Att ha en krets runt omkring sig som kan ställa upp med hundpassning är guld värt, långt ifrån alla arbetsplatser accepterar hundar samt att man kanske reser eller gör andra saker där hunden omöjligt kan vara med. Madeleine och Gustaf hann själva aldrig prata ihop sig med släkt och vänner gällande det, men samtidigt visste de att det fanns folk i deras närhet som gärna skulle hjälpa till om de bad om det.

Lättlärd och lyhörd

– Vi har tur som har nära och kära som vid behov kan passa Maya, men den frågeställningen är annars en viktig sak att diskutera innan man skaffar hund, kanske en av de viktigaste. Mina föräldrar älskar hundar och vi ser nu ett mönster i att de gärna behåller henne lite längre än överenskommet, men då säger vi att nu vill vi ha henne tillbaka, säger Madeleine och skrattar.

Redan på valpkursen insåg Madeleine att Maya var väldigt stabil. Även om hon är livlig och valpigt busig så har hon också ett medfött lugn, det är aldrig några problem med att ta i hennes tassar, klippa klorna och så vidare.

– Maya är med mig överallt: när jag jobbar hemma, när jag är i studion, på möten. Hon ger så mycket kärlek och glädje. Visst kan det vara lite komplicerat ibland, för hon är ju fortfarande ganska liten och älskar till exempel att tugga på kuddarna vi har inne i studion. Men allt har sin tid och hon är otroligt lättlärd och lyhörd.  

Lite bus finns förstås i kroppen på en valp.

Vilka egenskaper utmärker Maya, tycker du? 

– Hon tycks gilla elastiska snören, för hon har bitit sönder säkert tio av mina behåar. Sedan brukar hon få ett ryck vid åttatiden på kvällen, då springer hon runt som en galning och gör av med sin överskottsenergi. Maya har också stark integritet. När hon inte vill vara med då visar hon det tydligt genom att gå och lägga sig eller sätta sig någon annanstans. Annars är jag överraskad över hur gosig hon är, speciellt när hon vaknar på morgonen, säger Madeleine och fortsätter: 

– För att återkoppla till yogan så skulle jag vilja påstå att de flesta hundar omedvetet praktiserar det. Grunden i all stresshantering är att träna på att vara här och nu och här är ju hundar som små gurus för de är väldigt närvarande i nuet. De funderar inte på vad som hände igår eller vad de ska göra i morgon. Om vi människor vore lite mer som hundar så skulle nog livet vara betydligt skönare för oss. 

Text: Mia Bornberger. Foto: Mia Bornberger, privat.

Aktuellt