Vi älskar berikning

Vi älskar berikning

Är det bara jag som ställer mig käpprakt upp i sängen i gryningen och ylar ”Lääänge leve hundar! Hurra hurra HURRAA!!” och blåser fanfar i en fingertrumpet?

Mina hundar i synnerhet och alla hundar i allmänhet ger mig så mycket. De berikar mitt liv. Av den orsaken vill jag ge tillbaka, gottgöra dem på något sätt. Hur värnar man om ett hundhjärta? Jo, man berikar deras liv!

Grävs det upp eller ner något här?

Grävs det upp eller ner något här?

Just berikning är ett begrepp vi etologer älskar. Det handlar i kort om att ge hunden möjlighet att utföra sina naturliga beteenden, ge dem utlopp för sina beteendebehov. Naturliga beteenden hos hund är exempelvis: att vandra, nosa, springa, spåra/söka, jaga, slita, dra, tugga, gräva ner, gräva upp, bära, födosök, social samvaro, samarbeta, kroppsvård, revirpatrullerande och revirhävdande, äta, bädda, vila/sova.

Krutor med tuggben

Krutor med ett smarrigt tuggben

Hur stort behovet är vara rasspecifikt, men även väldigt individuellt. Studier visar hur djurs välfärd påverkas negativt om de inte får utlopp för sina naturliga beteenden. De mår helt enkelt dåligt. Utan berikning = större risk för stress och därmed problematiska beteenden.

Berika mera

Så med det sagt: Berika mera! Våga vägra matskål är ett sätt. Utfodra din hund så det tar tid att hitta maten och att äta den. Ta med dig en del av fodergivan på promenaden och göm den i barken på ett träd, i en stenmur eller kasta ut den i gräset. Låt hunden leta och äta. Stoppa färskfodret i en urtvättad mjölkkartong, fäst ett rep runt och häng upp frukosten i ett träd. Guida hunden i hur han dra i repet för att få ner ”bytet”, som sedan slits upp och avnjuts. Lägg gärna upp bilder/filmer på #vågavägramatskål där samlar vi tips och råd på foderberikning för hund.

Hundmat i träd

#vågavägramatskål och stoppa matbitar i ett träd till exempel

Har du en jycke som alltid vill gräva ner sina ben, tillåt honom att göra just det. En pallkrage/ett bildäck med matjord enbart åt hundens grävbehov. Grävs det på andra ställen, hänvisa till given plats. Älskar din hund att gräva upp istället för ner? Vänd på smeten och dela upp hundens mat i portioner som stuvas in i toarullar med invikta ändar. Gräv ner skatterna i hundens grävlåda och låt hunden gräva upp.

Bäddas det mycket och länge…? Mer bäddmaterial i korgen önskas. Knöka ner extra filtar, små stuvar som stora, låt vovven dona runt. Det finns ett inneboende syfte med handlingen, som leder till tillfredställelse när det efter mycket om och med blir alldeles, alldeles perfekt!

Kong med godis

Kong full med godsaker i ett träd – kul att söka upp!

Tips på berikning:

• Ge ben. Låt din hund tugga, förläng ättiden och tillfredställ tuggbehovet. Det gör under för mun/tandhälsan.

• Gå en spårkurs. Du och din jycke kommer älska det. En aktivitet som berikar din hunds liv något fenomenalt.

• Sitt nära och ”plocka loppor” likt en apa. Gå igenom din hunds hud och päls varje dag. Inte nödvändigtvis bestämda tag med kardan. Utan småplocka, klia och dona. Det är kärlek i det och boostar sammankopplingen.

• Smyg tillsammans. Vare sig mitt i staden eller i skogen. Viska, gå sakta, lägg märkte till vad hunden lägger fokus på, gå åt det hållet. Byt riktning och smyg åt ett annat, se hur din hund nyfiket följer. Sätt er ner, spana tillsammans. Gå vidare. Spänning är viktigt för hundar. Du har en jägare i koppel. Jägare gillar att smyga, speja, spana… jägare gillar spänning!

Ja, det finns många sätt du i gengäld kan berika din hunds liv. Hur hyllar du rovdjuret i din vovve, lämna gärna en kommentar, så kan vi inspirera varandra.

Peace out!
/Carro, Koi och Krutor

 

 

ANNONS

ANNONS

Mest läst just nu

I samarbete med Distriktsveterinärerna

Usch – min hund stinker ur munnen!

Bloggar

Valpsommar – det här behöver du tänka på

Valpliv

Använd din hunds namn på rätt sätt!

I butik nu