Veterinärens svar om hundar och corona

Veterinärens svar om hundar och corona

Telefonsamtalen från oroliga djurägare har ökat hos Distriktsveterinärerna i samband med corona-utbrottet. Härliga Hund har pratat med överveterinär Anna Norlin som är specialist i hundens och kattens sjukdomar.

 Anna är stationerad i Mora och är en av dem som svarar på samtalen till kliniken där. Vi frågade Anna om vad hundägarna bekymrar sig mest för. Här har vi listat de tre vanligaste orosmolnen och vilka svar Anna och hennes kolleger lugnar hundägarna med.

 Kan djur bli sjuka av coronaviruset?

 – Det finns många sjukdomar som kan smitta mellan människa och djur. Vad gäller SARS-cov-2, det virus som orsakar sjukdomen covid-19 som nu sprids bland människor i världen, är det korta svaret nej, i vanliga fall inte. Det finns dock enstaka exempel på djur som smittats. SARS-cov-2 har konstaterats på en katt i Belgien och två hundar i Hongkong. Hundarna var dock helt friska, och även om katten var sjuk är det inte alls säkert att det berodde på SARS-cov-2. Med tanke på hur många människor som drabbats, och att djuren som bor i samma familjer inte blivit sjuka, så vet vi att covid-19 är en sjukdom som drabbar människa och inte våra husdjur. Det finns dock många andra coronavirus som är vanliga hos våra husdjur och kan göra dem sjuka, och det gör att det ibland kan bli missförstånd.

 Kan djuren föra smittan vidare då, utan att själva bli sjuka?

 – Om djur för SARS-cov-2 vidare gör de det genom att virus finns i deras päls, en smittväg som kan funka på vilken annan ”yta” som helst. Människor smittar varandra framför allt genom att sprida små små droppar när man till exempel hostar eller andas ut. Det är därför vi nu ska hålla avstånd när vi träffar andra människor. Djuren är själva inte smittade, och hostar eller andas därför inte ut virus, så även om det finns en risk att bära smitta vidare i teorin, är det i princip försumbart. Det är människor som sprider sjukdomen mellan sig. Att vara noggrann med handhygienen är dock ett viktigt råd nu, och klokt även i vanliga fall vid kontakt med djur.

 Hur påverkar covid-19 mig och min hund? Vad ska jag tänka på?

 – I råden från Folkhälsomyndigheten ingår social distansering, att vi minskar våra sociala kontakter med andra. Vi hör från andra länder att man inte ens får gå ut, men i Sverige har en annan bedömning gjorts. Det ger svenska hundägare stora möjligheter att fortsätta livet med sin hund nästan som vanligt. Vid till exempel träning på brukshundklubben eller rastning i lokala hundrastgården behöver vi dock vara noggranna med att följa råden från Folkhälsomyndigheten. Håll avstånd, undvik närkontakt med andra människor, men fortsätt för all del att gå dit! Kanske blir årsmötet eller en föreläsning i din hundklubb inställt, men det får vi stå ut med. Fortsätt istället med allt ni kan göra, att gå ut tillsammans, njuta av natur och frisk luft och att hålla er aktiva ihop. Det behöver både hunden och människan, alltid, men kanske särskilt nu i dessa speciella tider.

 

Vill du veta mer om covid-19 och dess eventuella koppling till djur? Läs mer på SVA:s hemsida https://www.sva.se/   där finns aktuell information som uppdateras regelbundet.

Aktuellt