En läsare undrar om kan allergitesta hunden. Veterinär, Caroline Caldemar svarar.
Läsarens fråga:
Hej! Min hund får ofta lite svamp och framför allt klåda med rodnad på sina tassar, så jag börjar fundera på om det är något hon inte tål i mat eller omgivning? Vi har provat att byta foder men inte märkt någon skillnad. Kan man göra ett allergitest? Hur går i så fall det till, hur tillförlitlig är det och vad kostar det ungefär? Majkens husse
Veterinärens svar:
Vad tråkigt att din hund har problem med klåda och rodnad i sina tassar, vilket precis som du skriver i många fall kan vara tecken på just allergi.
Allergi är vanligt förekommande hos hundar. Den kan vara allergisk mot någonting den äter (till exempel kyckling eller nötkött), mot något i miljön (till exempel kvalster eller pollen) eller både mot foder och något i omgivningen.
Det finns tyvärr inget enskilt prov som kan avgöra om hunden är allergisk eller inte. Allergi är en klinisk diagnos vilket innebär att man behöver utesluta andra orsaker till klåda innan man kan konstatera att hunden är allergisk. Tar man blodprov på friska hundar utan klåda kommer många av dem ha antikroppar mot olika ämnen utan att vara allergiska.
För att ta reda på om hunden är känslig mot någonting i fodret gör man en så kallad eliminationsdiet, det vill säga att hunden under cirka åtta veckor äter en specialdiet. Denna diet anpassas efter vad den enskilda hunden varit i kontakt med för födoämnen tidigare och tas fram i samråd med veterinär. Under denna period får hunden inte äta något annat än specialfodret och vatten. Man måste alltså även avstå godis, tuggben, hundtandkräm och vara noga så hunden inte äter något under promenader.
Skulle hunden vara foderallergiker tar det ofta flera veckor innan foderbytet lindrar klådan och man lindrar ibland medicinskt mot klådan under tiden, i samråd med veterinär.
Innan ni har genomgått hela perioden av specialdiet går det inte att säga om hunden är allergisk mot foder eller om det kan vara någonting annat. Observera även att endast foderbyte inte är detsamma som eliminationsdiet då många foder innehåller spår av samma typer av till exempel proteiner, även om det är olika smaker på fodret. En eliminationsdiet skall därför alltid noga tas fram individuellt för just din hund och följas upp tillsammans med veterinär.
Blodprov för att kontrollera antikroppar mot olika livsmedel har tidigare ansetts som ej tillförlitliga, men det har nu kommit nyare varianter som kan vara till hjälp för vilka ingredienser man väljer i en eliminationsdiet.
Sammanfattningsvis är en allergiutredning något som kan ta både tid och kräva tålamod, men som är viktigt att man ändå genomför om det finns misstanke om allergi. Att leva med ständig klåda och hudproblem är ofta mycket jobbigt för hunden. Lycka till med utredningen och hoppas att Majken snart har mindre problem med sin hud.
Vänliga hälsningar, Caroline Caldemar, veterinär FirstVet