Veterinären svarar: Kan jag ha överfört kennelhosta till mina hundar?

Veterinären svarar: Kan jag ha överfört kennelhosta till mina hundar?

Behöver inte ens hunden varit i kontakt med en hund med kennelhosta för att bli sjuk? Kan ägaren vara budbärare av smitta?

Läsarens fråga:

Hej! I går träffade jag en hund som hade haft kennelhosta, men som var frisk/symtomfri sedan några dagar. Kan jag ändå ha fört hem smitta till mina hundar? Jag tvättade händerna innan jag träffade mina hundar, men bytte inte kläder.

Orolig

Veterinärens svar:

Hej och tack för din fråga. Kennelhosta smittar via direktkontakt mellan hundar samt via föremål som varit i kontakt med hunden, som till exempel mat- och vattenskålar, leksaker eller i oturliga fall via kläder. Det är alltså inte helt uteslutet att du fått med dig smittämnet hem. På FirstVets hemsida (firstvet.se) kan du läsa mer om kennelhosta och om hur länge en hund som visat symptom bör undvika kontakt med andra hundar.

Caroline Caldemar, veterinär FirstVet

Aktuellt