Veterinären svarar: Jag tror att min hund ser dåligt

Veterinären svarar: Jag tror att min hund ser dåligt

En läsare misstänker att hennes hund ser dåligt och undrar om man  på något sätt testa hundens syn själv? Veterinären Caroline Caldemar svarar.

Läsarens fråga:

Hej! Jag misstänker att min hund har börjat se dåligt. Hon snubblar på saker ibland när det är skumt ute. Kan man på något sätt testa hundens syn själv? Brukar det gå att se om hunden ser dåligt när veterinären undersöker ögat? Med vänlig hälsning Orolig matte

Veterinärens svar: 

Hej! Det man kan göra för att själv försöka testa hundens syn är att bygga en liten hinderbana hemma, till exempel med något kvastskaft, en liten pall, nån kudde eller liknande och därefter låta hunden gå hinderbanan. Först i fullt ljus, sedan minskar man belysningen så att det blir skymning (det krävs att man är någonstans där det går att anpassa ljuset, alternativt får man bygga banan ute och gå ut i dagsljus respektive skymning och prova).

Bomullstuss

Man kan också prova att släppa en bomullstuss en bit framför ögat (först på ena sedan på andra sidan) för att se om hunden följer tussen med ögat. Bomull för att det inte låter så mycket när det landar, om det låter när det landar kommer hunden titta åt det hållet som det låter oavsett om hunden ser tussen eller inte.

Skymning

Om hunden går in i sakerna så kan man misstänka att det är något problem. En del synfel gör att hunden har svårare att se saker i skymning, så det är därför man vill testa både i ljus och skymning.

Undersök näthinnan

Det kan också vara klokt att boka tid hos ögonveterinär för att få hjälp att undersöka hur hundens näthinna ser ut. Då lyser veterinären med en speciallampa och tittar in i ögat, och man kan se om det ser normalt ut eller inte. Alla veterinärer kan inte göra det här, det behövs specialutbildning så fråga efter någon som kan undersöka ögonbotten när du bokar tid. En del sjukdomar (så som till exempel Progressive retinal atrafi, PRA) kan göra att det syns förändringar i ögat, men det finns också sjukdomar som påverkar synen men där ögat fortfarande ser normalt ut.

Observera att om hunden verkar irriterad av sina ögon (kliar eller kisar eller är röd i ögonen) så bör man alltid få hjälp av veterinär akut.

Caroline Caldemar, veterinär FirstVet

 

 

Aktuellt