Veterinären svarar: Behöver en tik få valpar?

Veterinären svarar: Behöver en tik få valpar?

En läsare har hört att det är bra för tiken att få valpar. Är det så? Veterinär Caroline Caldemar svarar.

Läsarens fråga:

Hej! Jag har en blandrastik som är drygt två år. Hon är inte kastrerad och det är inget jag vill göra heller, då jag hört att det är bra för en tik att få valpar. Både för kroppen, för att minska risken för juvertumörer och livmoderinflammation, men även för att hon ska få utlopp för sina moderskänslor. Stämmer det? Hon blir alltid skendräktig och låg efter löpet så det känns som att hon skulle må bättre om hon fick valpa i alla fall en gång. Men jag tänker också på vargar, där är det bara ledarvargarna som får valpar, de andra parar sig ju aldrig? Visst vore det gulligt med valpar och jag vill ju förstås göra det som är bäst för min Missi, men det är mycket jobb med valpar också … Och tänk om jag står där med 10 valpar som ingen vill köpa! Men även om jag inte tar valpar på henne vill jag inte kastrera… Är det dumt?

Tveksam mormor

Veterinären svarar:

Hej! Mig veterligen finns det inga studier som visar på att det är bättre för en tik att få valpar än att inte få valpar, inte heller att de skulle få lättare löp eller skendräktighet efter att ha fått en eller flera kullar. Det finns heller inga rekommendationer om att para en tik bara för sakens skull.

Tvärtom ska man noga ha tänkt igenom varför man vill ta valpar efter sin tik. Det innebär både mycket arbete och en del risker för tiken. Man vill heller inte ta valpar på hundar som inte är fördelaktiga att avla vidare på. Det är dessutom inte säkert att du kan sälja dina valpar, vad gör du då?

Det finns både för- och nackdelar med att låta kastrera en tik. För att undvika sjukdomar som livmoderinflammation och tumörer i livmoder eller på äggstockar är kastrering den enda möjliga åtgärden. Kastrerar man relativt tidigt minskar även risken att hon utvecklar juvertumörer. Många tikar mår dåligt under sina löp och i efterkommande skendräktighet, något som de också slipper efter en kastrering.

Nackdelar med att kastrera tiken kan vara att det finns en risk att hon senare utvecklar urininkontinens, vilket dock oftast kan behandlas medicinskt. Man kan även behöva tänka lite extra på tikens kost efter en kastrering då ämnesomsättningen sjunker och det kan bli lättare att gå upp i vikt. Vissa upplever även att en kastrerad tik kan få en annan pälskvalitet än innan kastreringen. Hoppas detta gav lite mer information om de olika alternativen och kan hjälpa dig i ditt beslut.

Caroline Caldemar, veterinär FirstVet

Aktuellt