Veterinären svarar: Är det ok att ge hunden kyckling?

Veterinären svarar: Är det ok att ge hunden kyckling?

En orolig hundägare vill få det här med att ge hundar kyckling utrett en gång för alla.

Läsarens fråga:

Min hund älskar kyckling i alla dess former. Ibland får han kokt kyckling och ris som middag och äter vi kyckling själva får han alltid gnaga av benen, fast jag håller i dem så att han bara tuggar i sig lite av brosket. Han formligen älskar också de där små tuggbenen med torkad kyckling virad runt. Men någonstans i minnet har jag för mig att det var något med kyckling som inte är bra för hundar? Min kille säger att jag är överförsiktig. Zorro har aldrig mått dåligt av kyckling, men det vore bra att få detta utrett en gång för alla. Kan ni hjälpa mig?

Undrar Hönsmamman

Veterinärens svar:  – Välj rätt kyckling

Visst kan din hund fortsätta äta kyckling om han gillar det, men det finns en del att tänka på. Till exempel kan vissa kryddor som man använder vid tillagning av kyckling reta hundens mage och tarm med kräkningar eller diarré som följd. Det är i så fall bättre att skrapa bort kryddorna innan man ger hunden smakbiten eller varför inte laga till en egen bit till hunden utan kryddor.

Risk med kycklingben

Generellt bör man aldrig ge tillagade ben till hundar, eftersom benen då blir spröda och kan flisa sig, vilket kan ge skador på mage och tarm. Delar av hel kyckling som kycklingklubbor eller vingar kan alltså utgöra en risk för hunden. Dessa kan fastna i hundens hals eller mage och i värsta fall, om de splittras i vassa bitar, göra hål på tarmen. Även om du ger råa kycklingben som en del av råutfodring bör du alltid ha hunden under strikt uppsikt. Är hunden ivrig och äter snabbt finns det risk att kycklingben fastnar i hundens svalg eller hals om man har otur.

Antibiotika och rått kött

Om man ger kycklingen rå bör man vara medveten om att kyckling kan innehålla bakterier som i vissa fall kan göra människor sjuka. Kyckling kan innehålla bland annat Campylobacter eller ESBL, en form av E.coli som bär på resistensgener mot vissa antibiotika. Det är därför viktigt med god hygien när du hanterar rå kyckling eller ger den till din hund. Matskålar och ytor som hundarna har ätit på bör rengöras efter att hunden ätit klart. Om hunden behandlas med antibiotika kan det vara bra att inte ge rå kyckling eller annat färskfoder, även en tid efter avslutad behandling. Detta eftersom behandling med antibiotika gynnar förekomsten av resistenta bakterier.

Torkad kyckling

Det finns en uppsjö av hundgodis med torkad kyckling som hos många hundar är mycket uppskattade. Under senare år har man kunnat se samband mellan njursjukdomen Fanconis syndrom och hundgodis innehållande torkade kycklingprodukter med ursprung från Asien. Hundar med Fanconis syndrom visar ofta tecken på bland annat ökad törst och urinering, i vissa fall uttorkning och nedsatt allmäntillstånd. Om hunden visar tecken på liknande symtom bör man alltid kontakta veterinär.

Caroline Caldemar, veterinär FirstVet

Har du en fråga till veterinären? Maila den till red@harligahund.se och skriv Veterinär i ämnesraden.