Veterinären: Dricker hunden för mycket?

Veterinären: Dricker hunden för mycket?

En orolig läsare undrar om hennes hund dricker för mycket. Veterinären svarar.

Läsarens fråga:

Hej! Sedan valpben har vår hund varit oerhört förtjust i att dricka vatten. När alla hans tänder byttes ut ökade hans salivproduktion något fruktansvärt och detta var i samband med en värmeböljan förra sommaren. Hans vattenintag ökade såklart också, men det avtog aldrig. Vi trodde detta skulle passera med tiden, som veterinären sa när vi frågade honom om detta, men det har bara blivit värre. Det är som att han inte kan släcka törsten. Vi har hittat en balans för hans vattenintag, men tiden emellan vattenpauserna gnäller han oerhört mycket då han vill ha vatten. Hur ska vi gå tillväga för att lösa det här problemet?

Veterinären svarar:

Det låter som att hans törst och vattenintag är långt över det normala, så det här är någonting ni behöver utreda vidare.

Det allra första man skulle vilja se är att hans njurar fungerar som de ska. Detta kontrolleras med hjälp av blodprov och urinprov. Vid problem med njurfunktionen kan hunden inte koncentrera urinen och inte hålla vätskebalansen i kroppen varvid den hela tiden blir törstigt och kissnödig.

Det finns även andra sjukdomstillstånd som ger ökad törst och urinering.

Vänliga hälsningar, Anna Eidenert Eriksson, leg. veterinär, FirstVet

Aktuellt