Veterinären: Behöver hundar kläder?

Veterinären: Behöver hundar kläder?

Läsarens fråga:

Hej! När jag växte upp (70-80-talet) hade verkligen inga hundar kläder. Hade jag hört talas om någon som köpte ytterplagg till sin hund hade jag nog förutsatt att det var någon hårlös, mager ras – eller bara skrattat åt tokigheten. Numera har alla möjliga hundar kläder, även robusta och lurviga raser, trots att vintrarna blivit mildare. Så jag undrar: ägnade sig hundägarna i min omgivning då åt djurplågeri, och lät sina hundar gå och frysa (för att de inte visste bättre)? Eller är dagens hundkläder mest för nöjes skull och inget hunden behöver?

Tacksam för svar, Annika

Veterinärens svar:

Hej och tack för din fråga. Det finns flera anledningar till att man väljer att sätta på sin hund kläder. Precis som du nämner behöver hundar med tunn päls, lite underhudsfett och små kroppar ibland skyddas mot vårt svenska klimat då dessa raser ofta har uppkommit i varmare länder.

En annan anledning kan vara att hålla hundarnas muskler varma när de är ute och är aktiva, för att minska risken för skador. En del ägare med hundar med mycket päls väljer att sätta på täcken för att korta ner tiden som hunden behöver torka när den kommer in igen efter exempelvis en promenad i regn.

Äldre och sjuka hundar kan behöva täcken för att inte bli stela och lindra eventuell artros eller muskelvärk. Det finns säkert några hundägare som har kläder på sina hundar för nöjes skull, men oftast fyller kläderna en funktion.

Caroline Caldemar, veterinär FirstVet

Aktuellt