Vem går ut med hunden?

Vem går ut med hunden?

Tänk varje morgon, hur många hundar är det inte som har brådis ut till första morgonkisset? Men vem i familjen är det som tar dagens första hundpromenad?

Många är med om samma sak, barn och övriga familjemedlemmar lovar heligt att alla ska hjälpa till med hundens promenader. I alla fall när man står där i beslut om att införskaffa hund. Men hur ser det ut i verkligheten? Vem är det som verkligen går ut med hunden?

En procent av barnen tar morgonpromenaden

Mamman är den i hushållet som tar störst ansvar för hunden – i alla fall när det gäller vem som går ut med hunden. 42 procent uppger att det är mamman som oftast får ta morgonpromenaden. 22 procent att man delar lika inom familjen. 13 procent att det är pappan och bara en procent uppger att det främst är barnen som går ut med hunden på morgonen. Det visar MyDOGs undersökning bland drygt tusen hundägare.

– Många får löften av barnen att de ska ta hand om promenaderna, men när man väl skaffat hund, visar undersökningen att ett tungt lass faller på mamman, säger Liz-Beth Liljeqvist, ordförande Västra Kennelklubben.

Två timmars promenad

Att man skulle skaffa hund för att man känner sig ensam är en myt. De allra flesta gör det när de är i ett förhållande. Bland familjer är det vanligast innan barnen fyllt fem år (44 procent) visar MyDOGs undersökning.

De allra flesta hundraser kräver mycket motion. 45 procent av hundägarna rastar sin hund i mellan en till två timmar varje dag, 25 procent i mer än två timmar. En dryg tredjedel uppger att det är mer tid än de hade räknat med innan de skaffade hund.

 

Aktuellt