Vem får hunden vid skilsmässa?
Bild Getty Images

Vem får hunden vid skilsmässa?

Kan det bli en vårdnadstvist över en hund? Eller kan man ha delad vårdnad? Hur löser man det på bästa vis för hunden vid en skilsmässa?

Hej! Jag och min fru har bestämt oss för att skiljas. Vi har en femårig chihuahuakille som vi skaffat tillsammans, men det är hon som står som ägare. Men faktum är att hon tröttnade snabbt på att vara hundägare så det är jag som uppfostrat och tagit hand om hunden, den är med mig på jobbet hela dagarna och det är bara jag som går promenader med honom. Han vill också bara vara med mig.  Men nu när vi ska gå skilda vägar vill hon plötsligt att hunden ska följa med henne. Jag är orolig för att han kommer att bli ordentligt omhändertagen, och vill att han ska bli min, men hon vägrar. Jag kan till och med tänka mig att hon får bilen, bara jag får hunden! Kan det bli en vårdnadstvist över en hund? Eller ha delad vårdnad?

Förtvivlad husse

Hund betraktas som lös egendom

Tack för din fråga. Att skiljas är ett stort beslut och det för med sig oro och många frågor. Tvist om vem som ska ha hunden är tyvärr ett vanligt problem vid en skilsmässa. Jag förstår till fullo dina känslor och önskningar om vem som ska ha hunden och vad som är bäst för denna.

äktenskapsbalken, som reglerar hur egendom ska fördelas i samband med en skilsmässa, finns inte några särskilda regler för husdjur, bl. a. hundar. Hundar är i bodelning att betrakta som lös egendom och om inte annat avtalas så är den giftorättsgods och ska tas upp i bodelningen. Det låter hemskt att samma regler gäller för hundar som för husgeråd, möbler och bilar.

Äktenskapsförord

Om du och din fru har skrivit ett äktenskapsförord och angivit hunden som någons enskilda egendom så hålls hunden helt utanför bodelningen eftersom bara giftorättsgods ingår i bodelningen. Men om ni inte har gjort detta är hunden att anse som giftorättsgods. En hund ska om den är giftorättsgods därför ingå i den bodelning som makarna är skyldiga att göra i samband med en skilsmässa.

Hundens ekonomiska värde ska då ingå i bodelningen och kommer påverka din och din frus andelar i det sammanlagda giftorättsgodset.Enligt bodelningsreglerna så har dock den make som är ägare till viss egendom rätt att få den på sin lott i bodelningen och därmed få den tilldelat sig. I ert fall förefaller det som att din fru äger hunden då hon har betalat för den och är registrad ägare. Det innebär att även fast hunden ingår i bodelningen kan din fru som är ägare till hunden begära att få hunden på sin lott i bodelningen. Värdet av hunden kommer då räknas av på din frus lott.

Vårdnadstvist

Det kan inte bli vårdnadstvist om hunden i ordets egentliga bemärkelse eftersom vårdnadstvister endast gäller barn. Men självklart kan ni på frivillig basis komma överens om en delad vårdnad. Delad vårdnad kan mycket väl vara ett bra alternativ för alla, inklusive hunden, om det kan lösas praktiskt.

Det är inte så ovanligt att man tvistar om vem som äger hunden och kanske komma fram till att man samäger hunden.  Kan ni anses vara samägare? En inte helt ovanlig situation är att båda makarna bidragit till förvärvet och att hunden och om så är fallet ägs hunden av båda. Är så fallet så är det upp till makarna att komma överens om vem som ska behålla hunden.

Hittat en lösning

Förhoppningsvis så kan ni hitta en samförståndslösning och se till att ni båda får umgås med hunden. Men som juridiken ser ut så kommer din fru som ägare av hunden få den på sin lott i bodelningen. Beklagar men hoppas ni kan finna en lösning som är bra både för er och hunden. Frågan är ju annars fri att höra om din fru kan tänka sig att byta hunden mot något annat t.ex. det som du själv nämner – en bil.

Allt gott,

Anna Öster / Advokat och Fröken Juridik