Vått, torrt eller rått? Vad ska hunden äta?

Vått, torrt eller rått? Vad ska hunden äta?

Det finns en uppsjö av fodersorter att välja bland. Och bra är väl det då både hundar och hundägare är individer. Här granskar vi för- och nackdelar med de olika fodersorterna i hopp om att ge dig mer kött på benen innan du fyller matskålen.

För- och nackdelar med de olika fodertyperna

TORRFODER

PLUS
Torrt, inget kladd. Lätt att dosera och har lång hållbarhet. Enkelt att ta med på resan, kräver ingen speciell förvaring. Svag doft och finns att köpa i alla djur- och mataffärer. Stort utbud från billigt till dyrt. Smidigt att använda som godis-belöning och lätt att sprida ut i fodersök. Finns som halvfoder och komplett helfoder. Knapriga bitar kan bidra till att tandsten skavs bort.

MINUS
Tillagningen påverkar näringsvärdet negativt, innehåller vanligtvis tillsatser och konserveringsmedel. Långa innehållsförteckningar gör fodret svårkontrollerat för gemene man. Består ofta av stora mängder kolhydrater och vegetabilier. Köttmjöl kan vara vanligare än kött i de billiga alternativen. Det förekommer kvalster i fodersäckarna om fodret inte fryses ner innan utfodring. Kort ät-tid.

FRYSTORKAT

PLUS
Frystorkningsprocessen bibehåller ingrediensernas naturliga egenskaper. Smakrikt utan tillsatser. Torrt och doftfritt. Lätt att ta med på resan, under jakt vid vandringen etcetera. Funkar bra som godis vid träning och vid fodersök. Rena råvaror utan tillsatser, finns som komplett helfoder. Smakrikt och uppskattas ofta av kräsna hundar.

MINUS
Dyrt. Smular lätt isär. Kan vara svårt att få tag på i den lokala handeln men då fodertypen växer stadigt i popularitet kommer detta troligen förändras.

FÄRSKFODER

PLUS
Komplett helfoder, men finns även i halvfoder för den som vill komponera egna måltider. Barf-konceptet i smidigare form. Rena råvaror utan tillsatser, tillverkningen bibehåller näringen. Smaken brukar uppskattas av de flesta hundar. Ger liten mängd hård avföring som sällan doftar nämnvärt vilket tyder på att fodret har en hög smältbarhet. Minskar risken för tarmomvridning. Bra för hundar som har svårt att tömma analsäckarna själva då avföringen är hård. Lättätet för hundar med tandproblem.

MINUS
Kräver frysutrymme, tungt att bära hem från affären. Kladdigt och blodigt, luktar mer än torrfoder. Svårare att dosera. Kort ät-tid vid utfodring i skål. Klurigt att ta med på resan. Kräver ett smittskyddstänk vid hantering och utfodring då det kan innehåller bakterier skadliga för människa.

KONSERVERAD HUNDMAT

PLUS
Lång hållbarhet, enkelt att ha med på resan. Kräver ingen speciell förvaring som oöppnat. Acceptansnivån hos kräsna hundar brukar vara hög. Komplett helfoder. Lättätet för hundar med tandproblem.

MINUS
Kladdigt och luktar mycket. Bruten förpackning måste förvaras i kylskåp. Svårdoserat. Tillverkningsprocessen påverkar näringsvärdet negativt. Dyrt. Ofta högt vätskeinnehåll i kombination med lågt protein och fettinnehåll vilket kräver att hunden äter en större mängd för att få i sig tillfredsställande mängd näring och energi.

HEMLAGAT

PLUS
Klimatsmart då matrester kan återanvändas som hundmat. Naturlig variation som minskar risken för brister. Lätt att individanpassa och justera från dag till dag. Smakrikt, uppskattas ofta av kräsna hundar. Ger dig full insikt i vad din hund får i sig. Lättätet för hundar med tandproblem.

MINUS
Kräver god kunskap om hundens näringslära, kan vara tidskrävande. Frysutrymme behövs vid storkok. Tillagningen påverkar näringsinnehållet. Kräver ditt engagemang, du behöver planera och komponera din hunds måltider. Kan kännas knepigt att ha med på resan (eller lätt beroende på hundens storlek och matkrav)

BARF (Biologiskt Anpassad Rå Föda)

PLUS
Naturlig hundmat. Du har full insikt i vad din hund får i sig. Naturlig variation som minskar risken för brister. Tillgodoser tugg- och gnagbehovet då stor del av dieten består av ben vilket även ger lång ät-tid. Mindre avföringsmängd, god mun- och tandhälsa. Berikning då naturliga födorelaterade beteenden stimuleras. Lätt att individanpassa de olika ingredienserna och justera från dag till dag.

MINUS
Kräver frysutrymme. Foderstaten består av ett tio dagars schema som ska följas och behöver planeras. Du behöver ha god kunskap om hundens näringslära. Svårt att ta med sig på resan, kladdigt och blodigt. Kan kännas knepigt att utfodra med mycket ben om man exempelvis bor i lägenhet. Du behöver vara noga med hygienen då fodret är rått.

 

Text: Caroline Alupo. Foto: Getty Images.
Caroline är etolog, hundpsykolog och hundinstruktör.
www.carolinealupo.se

 

Aktuellt