Varning för ekollon!

Varning för ekollon!

Gillar din jycke att äta saker? Håll uppsikt så att den inte äter ekollon och kastanjer när ni är ute, eftersom de i större mängder kan orsaka kräkningar, diarré och andra förgiftningssymtom.

– Får hunden i sig något enstaka ekollon stannar skadorna förhoppningsvis vid magsmärtor, men får den i sig stora mängder ekollon kan den få kräkningar och diarré. Eventuella symtom på förgiftning är dock individberoende. Vissa hundar blir kraftigt påverkade, andra inte alls, säger Lotta Möller, smådjursveterinär på Agria Djurförsäkring.

Förgiftningsrisk av ekollon, kastanjer inte heller bra

När ekollon och kastanjer faller till marken blir de liggande som små delikata frestelser för sugna hundar. Håll extra koll när ni promenerar i närheten av ekar eller kastanjeträd, och ha gärna din hund kopplad. Det är förstås bra med lite särskild koll om du vet att hunden är matglad.

tax_reflex_ekollon_agria

Håll koll på vad din hund stoppar i sig.

Ekollon kan skada njurar och lever

Att ekollon är farliga beror på att de innehåller stora mängder tannin. Tanninet är frätande och orsakar inflammation i mag- och tarmkanalens väggar samt skadar i vissa fall njurarna och levern.

Kastanjer i sin tur brukar främst ge problem med kräkningar och diarré. Om en mindre hund sväljer en kastanj hel så kan den också fastna i tarmen och orsaka problem på grund av det.

Symtom på ekollonförgiftning

De första symtomen på ekollonförgiftning är att hunden hulkar eller kräks, verkar slö och slutar äta. Efter en stund kan den bli förstoppad för att inom 2–10 dygn få en tjärliknande diarré. Om din hund kräks, får diarré eller verkar må dåligt ska du alltid kontakta veterinär.

Visar det sig att din hund har blivit förgiftad kan en veterinär ge aktivt kol och behandla den mot magsmärtor och diarré.

Prenumerera på Härliga Hund! Kolla in våra prenumerationserbjudanden här

Hett tips: Gilla oss på Facebook! Då missar du inga roliga hundnyheter, skojiga filmer eller intressanta artiklar.

Aktuellt