Varje dag dödas eller skadas minst tre hundar i trafiken

Varje dag dödas eller skadas minst tre hundar i trafiken

Varje dag dödas eller skadas minst tre hundar av bilar och tågtrafik i hela landet. Men skillnaden mellan olika regioner är stor.

Det är farligt att vara hund i Skåne. Det är där de flesta olyckor med hund sker, men i Skåne bor det också många hundar, precis som i Västra Götaland och Stockholm. Men allra farligast lever hundarna i Dalarna och Värmland. Här bor det färre registrerade hundar, samtidigt så sker förhållandevis många av olyckor. Minst antal hundar i trafik- och tågolyckor sker i Uppsala och Örebro. Det visar skadestatistik från Agria Djurförsäkring.

– Vi hundägare måste säkra att våra hundar får motionera under trygga former. Att inte släppa hunden lös i närheten av trafikerade vägar borde vara en självklarhet, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, Agria Djurförsäkring.

Här blir flest hundar påkörda:

  • Skåne
  • Västra Götaland
  • Stockholm
  • Dalarna
  • Värmland

I Uppsala och Örebro lever hundarna mycket säkrare enligt Agrias skadestatistik.

Rasta hunden säkert

För att rasta din hund säkert ska du tänka på följande: Håll hunden kopplad och ligg steget före genom att ha uppsikt över hunden och omgivningen. Att regelbundet träna på inkallning är en väg till säkrare promenader.

– Alla hundar, stora som små, behöver varje dag en längre sammanhängande promenad utöver ett par kortare rundor för att göra sina behov. De flesta hundar är intresserade av andra hundar, katter eller vilda djur och ska därför hållas kopplade, säger Patrik Olsson på Agria.

Ett sätt kan vara att träffa andra hundägare och låta hundarna rastas tillsammans i en större rastgård eller en avskild plats långt ifrån trafikerade vägar. Alternativ för den större hunden är att hänga med på löpturen eller en sväng med cykeln.Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Är din hund för tjock?

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken om Molly – den fyrbenta detektiven