Varför vill hunden slicka dig i ansiktet?

Varför vill hunden slicka dig i ansiktet?

Pussar och kramar i all oändlighet. Jättemysigt! Men varför vill egentligen hunden slicka dig i ansiktet? Vet du det?

Pussar kan vara mysiga, men ibland så är en hunds blöta tunga, kanske med extra tjockt saliv, inte direkt vad en önskar att få i ansiktet. Hur mycket man än älskar hundar! Varför gör egentligen hunden så? Vill den åt saltet från svett? Är det ett sätt att visa kärlek? Eller tänker den äta upp oss? Såklart svaret inte är det sista. Det vet vi alla.

Ett slick betyder hej

Men sanningen är att man faktiskt inte vet exakt. Men det finns en hel del teorier där man försöker förstå beteendet. En teori är att hundar slickar dig för att säga hej och få uppmärksamhet.

”Det är i grunden ett socialt beteende som kommer från deras evolutionära historia”, säger Emily Blackwell, lektor i djurbeteende vid University of Bristol i tidningen Science Focus. ”Det är en hälsning och kan tas som en komplimang.”

Valpar slickar sin mamma

En annan teori är att ursprunget till handlingen finns i valparnas beteende mot sin mamma. Valpar lär sig vanligtvis att slicka sin mamma för att hälsa på henne och uppmuntra henne att få mat. Slickningarna leder till en kräkreflex, så att mamman spyr upp sin föda, och valparna kan äta upp den.

Intressant nog tillägger Blackwell att det är sällsynt att man ser en vuxen hund slicka huvudet på en annan hund – det är helt enkelt en valpliknande beteende som hundar utför på människor. Varför? Är det så att människan övertar rollen som hundens primära vårdgivare i livet, och därför behåller hunden beteendet att slicka oss i ansiktet?

Vad tror du att det beror på?

Vill du läsa mer?

https://www.sciencefocus.com/nature/why-do-dogs-lick-people/

Aktuellt