Varför viftar hunden på svansen?
Full fart med kompisarna och svansen kommer verkligen till sin fulla rätt, både för att hålla balansen och för att kommunicera.

Varför viftar hunden på svansen?

Det är ju ingen svår fråga – hunden viftar på svansen för att den är glad! Men det finns många fler skäl än så.

En hunds energiskt viftande på svansen fyller oss med glädje, tänk när man kliver innanför dörren efter en dag på jobbet och det där ljudliga dunkandet mot hallgolvet är det första man möter. Eller om natten då man tyst smyger igenom sovrummet och passerar vovvens bädd, i goda tron att alla sover – men så hör man den där långsamma svepande svansrörelsen mot hundens bädd. En sånt litet smil, från en halvsovandes vän mitt i natten, bara för man passerar förbi.

Inte bara glädje

Men hundar viftar på svansen av fler skäl än bara glädje. De gör det för balansens skull, för sociala orsaker, för kommunikation och av ren instinkt. Det skriver Ceciliy Sailer i Daily Treat, i artikeln ”Varför viftar hunden på sin svans?”.

Svansen har en strukturell funktion

Svansen utvecklades främst för att hjälpa hunden att hålla balansen under jaktens snabba faser då den tvingas till skarpa svängar, tänk en gepard som jagar över savannen, se hur den svansen tydligt hjälper djuret att bibehålla balansen. En hund som lyckades väl i jakten hade större chanser att överleva, och här kan svansen hjälpt till. Svansen är även bra när hunden simmar.

Svansen har en social funktion

I sitt samspel med andra hundar använder hunden ögon, öron, hållningen och svansen för att kommunicera. Valpar kan till exempel höja svansen om leken blir för intensiv, eller så sänker de den för att uttrycka underkastelse. Eller vifta långsamt och lågt när den söker mat eller tillgivenhet.

Ett annat intressant faktum som bevisar svansens sociala funktion: Hundar viftar sällan på sina svansar när de lämnas ensamma. Det sägs att hunden viftar olika med svansen för olika saker. Det finns studier som tyder på att om hunden viftar med svansen på vänster sida om kroppen betyder det att hunden är rädd och beredd på att fly. Viftar den med svansen på höger sida är det ett tecken på självsäkerhet och nyfikenhet.

Klarar sig utan svans också

Men många hundar klarar sig utmärkt utan svans, som corgis till exempel. Är det en nackdel för en hund att inte ha en svans? Inte nödvändigtvis, men en kortare eller obefintlig svans kan göra det svårare för andra hundar att tolka signaler. Detta kan sätta kortsvansade hundar i en lite svårare position när de är i okända sociala territorium. Men hundar har flera kommunikationsmetoder till sitt förfogande och kan hitta andra sätt att förmedla sitt budskap.