Experten svarar! Varför slickar hunden på allt?

Experten svarar! Varför slickar hunden på allt?

Fråga: Jag har en bichon havanais som blir två år i november. Hon har en irriterande egenhet: Hon slickar på allt. Hud, kläder och särskilt på klinkergolvet i köket. Detta kan hon hålla på med i över en timme och sen dricker hon massor av vatten. Jag sökte veterinär i vintras, men de hittade inget. Är det nervöst? Hur ska jag få bort denna egenhet?
Undrande matte

Svar: Jag vill börja med att säga att jag inte kan avgöra om din hunds slickande är en egenhet eller om det ligger en medicinsk orsak bakom hennes beteende. Kanske kan du få större klarhet genom att föra dagbok på hennes slickande. Är det vissa tider på dygnet hon slickar? Vad får henne att börja slicka? Sker det efter mat, lek, sömn, efter promenaden eller något liknande? Börjar hon slicka efter det att du just lekt med henne, grälat på henne, när du inte har tid att leka eller umgås med henne? Sätter hon igång att slicka när hon är lugn eller kommer det snarare när hon är upphetsad av någon anledning? Kan du avleda henne från slickandet genom att gå ut på en promenad eller genom att leka med henne en stund? Hur snart efter en lekstund/promenad börjar hon slicka på nytt? Om du för dagbok i ett par veckor kommer du förhoppningsvis att se ett mönster i hennes slickande. Då vet du antagligen också hur du ska möta hennes egenhet.
Det är begripligt att hon dricker mycket efter att hon slickat på något . Oavsett vad det är hon slickat på förlorar hon trots allt lite vätska för varje slick hon gör. Det är klart att hon är törstig!
Memea MohlinNyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Att låta min hund bli någon annans

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken ”Ett litet steg på vägen”