Varför skakar hunden på sig? 

Att hunden skakar sig efter den badat vet de flesta. Men det finns många andra skäl till varför hundar skakar på sig. Bild Getty Images

Varför skakar hunden på sig? 

När det gäller kommunikation är hundar betydligt bättre på att tolka vårt kroppsspråk än vi är att tolka deras. Människor litar på verbalt språk mer än kroppsspråk, med hundar är det motsatsen. Men vi kan lära oss att tyda deras kroppsspråk – som varför de skakar på sig till exempel. 

Effektivt torr

Du kanske undrar varför hunden skakar på sig efter de är våta? Det är ett otroligt effektivt sätt att bli torr på visar det sig. Våta hundar kan skaka av 70 procent av vattnet på pälsen på bara fyra sekunder. Det är mycket effektivare än att försök torka hunden med en handduk.

Skaka av stressen

Torra hundar skakar också. Om din hund ibland gör en helkroppsskakning, som efter ett bad, fast den inte är blöt, kan det vara stressrelaterat. Skakning är ett klassiskt symptom på stress hos hundar. När din hund skakar på sig efter veterinärbesöket, eller när mötet med den andra hunden är förbi, försöker hunden bli kvitt spänningen. Precis som vi människor ibland skakar till efter en obehaglig upplevelse är över. Vissa hundar skakar sig efter en kram, och det kanske är så att hunden inte gillar kramar?

Andra skakningar

Vissa skakningar kan vara ett tecken på ångest, kyla, rädsla, smärta eller till och med muskelsvaghet. Om din hund har börjat skaka, och du vet inte varför, kontakta din veterinär för att se till att det inte finns ett allvarligt problem.

Öronproblem

Alla hundraser kan få öroninfektioner. Ägare av raser som är mer benägna att få öroninfektioner, som cocker spaniel, basset, labrador och golden retriever, bör vara uppmärksamma om hunden skakar på huvudet. Om din hund skakar på huvudet mer än normalt, ring din veterinär och ta en försiktigt titt på vovvens öron för att se om de verkar röda, inflammerade eller smutsiga.

Källa: AKC, The american kennelclub



Nyhetsbrev

Mest läst just nu

Senaste numret


Våra hundskolor

Sluta tigga

Bloggar

Den krävande unghunden

Våra experter

Hur farligt är algblomning?

Tävla och vinn

Vinn boken ”Ett litet steg på vägen”