Varför ser hundraser så olika ut, men inte katter?

Varför ser hundraser så olika ut, men inte katter?

Varför har inte katter samma typ av variation i form, storlek och utseende som hundar? Vet du varför?

Visst ser kattraser olika ut. Från den korthåriga alerta burman till den silkesvita långhåriga ragdolls som är mjuk i hela kroppen. Men ändå, den skillnaden är ingenting jämfört med hur olika hundraser kan se ut. Tänk dig skillnaden mellan en grand danois och en chihuahua. Den finns inte hos katter. Men varför är det så? 

43 kattraser, 294 hundraser

Federation Internationale Feline (FiFe) har godkänt 43 kattraser. I Sverige har vi idag 294 registrerade hundraser och rasvarianter. Att hundraser ser väldigt olika ut beror på att under århundrade har människan med selektiv avel tagit fram släktlinjer med vissa egenskaper. 

”Oväntade variationer i utseendet på djur som föds upp, en ovanlig storlek, ingen svans, lockig päls eller märkliga märken, är resultatet av genetiska mutationer som uppträder naturligt ”hela tiden”. Om människor sedan finner dessa mutationer tilltalande, så avlar man på dem, och får på så vis dem att fortsätta i generationer”, säger Leslie Lyons, professor i veterinärmedicin vid universitet i Missouri till tidskriften Life Science.

Mutationer inträffar

 ”Mutationer inträffar hela tiden och människor väljer ut vilka de föredrar”, förklarar Leslie Lyons.

Men borde inte då samma sak hända med katter kan en fundera över? De flesta förändringar som kattraserna har genomgått har skett de senaste 75 åren förklarar forskarna. Hundraserna har å andra sidan tagit form under flera hundra år.

Ledsagare och kamrater

Är tidsaspeken det som avgör skillnaden? Både katter och hundar levde sida vid sida med människor sedan lång tid tillbaka. Det finns skelettbevis från västra Ryssland tyder på att domesticeringen av hundar dateras till minst 19 000 år sedan. Katter domesticerades mer nyligen – för cirka 10 000 år sedan, detta enligt rester som grävts ut i Mellanöstern.

”När människa och hund började följas åt insåg människan snabbt att hundar kunde utföra högt specialiserade uppgifter. Genom selektiv avel började människor som levde i olika miljöer forma hundar som kunde hjälpa människor att överleva”, säger Elaine Ostrander, chefsutredare vid Cancer Genetics and Comparative Genomics Branch på National Human Genome Research Institute, vid National Institutes of Health i USA, till tidskriften Life Science.

Avel tar fram olika egenskaper

Till exempel behöver behöver en hund som ska valla getter i bergsområden andra egenskaper än de hundar som ska valla får i lågland, förklarade Ostrander. Vissa människor behövde hundar för att skydda egendom, hjälpa till med tunga lyft på en gård eller jaga vissa typer av djur. Alltifrån snabba lättfotade rådjur till grävlingar som lever under jord. För dessa skilda ändamål krävs olika typer av hundar.  

”Våra data visar att en stor mängd avsiktlig korsning och urval för särskilda egenskaper har spelat den största rollen i den fantastiska mångfalden vi ser springa runt i hundgården idag”, säger Ostrander.

Katters uppgift

Som jämförelse till hundarnas många olika sysslor har katter vanligtvis en av två roller i människans hushåll: följeslagare eller skadedjursbekämpare. Katter utförde dessa ganska okomplicerade uppgifter perfekt i sin standardform och storlek, så här fanns inte samma behov att dramatiskt förändra kattens utseende, säger Ostrander.

Aktuellt